Promet na berzi veći 70 odsto

Dodajte komentar

Ukupan promet ostvaren na Montenegro berzi u 2022.godini iznosio je 78 miliona eura, što je 68 odsto više nego godinu ranije. Prema podacima objavljenim u godišnjem Izvještaju o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala u 2022.godini navodi se da tržišta kapitlaizacija naj kraju prošle godine iznosila 3,5 milijardi eura.

Tokom 2022.godine zaključeno je 2.488 transakcija, što predstavlja povećanja od 54% u odnosu na isti uporedni period prethodne godine. Najviše transkacija zaključeno je u decembru prošle godine 1545, a najmanje u januaru, svega 54. Berza je decembru živnula jer je država od malih akcionara Luke Bar kupila nešto više od 10 miliona akcija te kompanije po prosječnoj cijeni od 90 centi, čime je ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u tom preduzeću.

Najveći promet ostvaren u maju

Kada je u pitanju promet na berzi za prošlu godinu, najveći je ostvaren u maju i to 24.665.556 eura. Tog mjeseca je MKG Properties, dio MK Group sistema, stekla dodatnih 3,24% akcija u HG Budvanska rivijera i 1,51% akcija u Sveti Stefan hotelima. Vrijednost te transakcije iznosio je 24,27 miliona eura.

Drugi značajniji promet bio je u septembru kada je država otkupila akcije od EPCG za gotovo 15 miliona eura. Taj novac kasnije je iskorišten za kupovinu Željezare “Toščelik” od turske Tosjali grupe.

Dva mjeseca kasnije na Montenegro berzi višemilionski promet ostavren je prodajom akcija NLB banke, 24 odsto akcija prodato je za 12,3 miliona eura.

Najmanji promet zabilježen je u aprilu kada je bilo 67 transakcija ukupne vrijednosti nešto više od 111 hiljada eura.

POVEĆANO INTERESOVANJE ZA HARTIJE OD VRIJEDNOSTI

U strukturi ukupnog prometa na Montenegro berzi na segmentu slobodnog tržišta ostvareno je oko 64 odsto prometa, najviše kroz transakcije akcijama i to oko 50 miliona eura. U odnosu na 2021. godinu struktura tržišta ukazuje na povećano interesovanje za hartije od vrijednosti, naročito akcija, dok je zabilježen pad prometa državnih obveznica i akcija Investicionih fondova.

Na berzanskom tržištu ostvaren je promet od oko 14 miliona eura, odnosno trećina uklupno ostvarenog prometa. Na prajm tržištu ostvaren je promet od million i po eura kroz 356 transakcija, a na standard ostvareno je 12,3 miliona eura prometa kroz 1.557 transakcija.

Kada su u pitanju obveznice promet je iznosio 1,1 miliona eura kroz devet zaključenih transakcija. Najveći dio bio je kroz korporativne obveznice Hipotekarne banke u iznosu od 1,07 miliona eura što je 98 odsto ostvarenog prometa na tržištu.

Nešto više od 38 hiljada eura iznosio je promet ostvaren sa akcijama Investicionih fondova i to kroz 36 transakcija. Najveće učešće zabilježeno je akcijama Eurofondau iznosu od nešto više od 20 hiljada eura , što čini oko 69 odsto ukupnog prometa akcijama zatvorenih Investicionih fondova.

U 2022. godini se trgovalo investicionim jedinicama otvorenih investicionih fondova “Trend” i “HLT fonda” kroz četiri transakcije sa ostvarenim prometom od 9,5 hiljada eura.

Na slobodnom tržištu lani se trgovalo akcijama 26 kompanija. Ostvaren je promet od oko 35 miliona eura kroz 437 transakcije. Najveći udio bio je u prodaji, odnosno kupovini, akcija HG Budvanske rivijere, Svetog Stefana, Hipotekarne banke te Jugopoetrola.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *