George Soros predaje sinu Alexu kontrolu nad svojim carstvom

Dodajte komentar

Milijarder filantrop George Soros potvrdio je da kontrolu nad svojim 25 milijardi dolara vrijednim carstvom predaje svom sinu Alexu.

Soros (92) prema Forbesu ima neto vrijednost od 6,7 milijardi dolara i jedan je od 400 najbogatijih ljudi na svijetu. U 2017. prebacio je 18 milijardi dolara iz svog porodičnog posla u svoje Fondacije Otvorenog društva – grupu dobrotvornih organizacija koje djeluju u više od 100 zemalja – čiji je Alex predsjednik.

Alex je, govoreći za Wall Street Journal u ekskluzivnom intervjuu objavljenom tokom vikenda, rekao da je “više političar” od svog oca i nagovijestio značajnu finansijsku ulogu Soroseve organizacije na izborima u SAD-u sljedeće godine. Fondacije Otvorenog društva nisu odmah odgovorile na zahtjev CNBC-a za komentar, ali je portparol potvrdio detalje intervjua novinskoj agenciji Reuters.

Izražavajući svoju zabrinutost zbog mogućeg povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, 37-godišnji Soros rekao je za Wall Street Journal: “Koliko god bih volio izvući novac iz politike, sve dok to radi druga strana, i mi ćemo to morati da učinimo.”

Stariji Soros, često na meti desničarskih zavjerenika, bio je jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke – donirao je oko 140 miliona dolara politički nabijenim organizacijama za zagovaranje i glasačkim inicijativama 2021. godine.

Spominjan kao čovjek koji je “slomio Englesku banku” nakon što je 1992. skratio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, George Soros napustio je Mađarsku u dobi od 17 godina kako bi pohađao London School of Economics radeći kao željezničar portir i konobar.

Milijarder Elon Musk nedavno je na Twitteru napao Sorosa nakon što je njegov Soros Fund Management smanjio svoj udio u Tesli. Musk je naveo da “mrzi čovječanstvo” i da “želi nagrizati samo tkivo civilizacije”. Soros je u članku za WSJ opisao sebe kao “ljudskog čovjeka kada žele nekoga okriviti”.

Musk je branio svoje komentare u intervjuu s Davidom Faberom iz CNBC-a, rekavši da ga nije briga hoće li njegovi zapaljivi tweetovi uplašiti investitore ili kupce. “Reći ću što želim, a ako je posljedica toga gubitak novca, neka tako bude”, rekao je Musk za CNBC.

Sorosov najstariji sin i Alexov stariji polubrat Jonathan Soros, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicione kompanije JS Capital Management, ranije se smatrao “jasnim nasljednikom”, izvijestio je Journal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *