U Holandiji su penzije malo niže od plata

Dodajte komentar

Holandija se sprema da mijenja penzioni sistem i uvede fleksibilnu isplatu penzija, vezujući njihov iznos za rezultate ulaganja.

Holandski radnici i njihovi poslodavci uplaćuju doprinos u privatne penzione fondove koji im jemče točno određeni iznos penzije.

Takav sistem je, uz državni penzioni fond, radnicima garantovao penziju tek nešto manju od plate, ali se proteklih godina suočio s teškoćama jer su kamatne stope i doprinosi bili previše niski da bi se penzije uskladile s inflacijom.

Situaciju je dodatno zakomplikovao pogoršani odnos imovine i obaveza fondova, podstakavši raspravu penzionera i radnika o pravima na isplatu. Penzioneri traže da se penzije prilagode inflaciji, a radnici upozoravaju da bi to naškodilo njihovim budućim beneficijama.

Prelaz na sistem definisanih doprinosa

Nakon višegodišnje rasprave holandski Senat odobrio je juče prelaz na sistem „definisanih doprinosa”.

Prema novim propisima, oko 180 holandskih penzionih fondova precizno će radnicima i penzionerima navesti koliki je njihov udio u zajedničkom fondu i kakve beneficije realno mogu da očekuju.

Novi sistem fondovima će ujedno olakšati isplatu većih iznosa penzija i beneficija u slučaju boljih rezultata ulaganja, odnosno manjih iznosa u slučaju slabijih prinosa.

U planu su, ipak, i mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio uticaj loših godina i osigurala isplata penzija do kraja života. Novi propisi stupiće na snagu do 2028. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *