Evropska komisija proširila definiciju, ali i sankcije za korupciju

Dodajte komentar

Evropska komisija je predložila nova pravila za borbu protiv korupcije u Uniji i izvan nje, te proširila definiciju i sankcije za korupciju.

Komisija želi da se u koruptivna djela, uz podmićivanje, uključi pronevjera, trgovanje uticajem, zloupotreba položaja, ometanje pravde i nezakonito bogaćenje, prenosi Hina.

Standardizovanjem pravnih definicija i sankcija bilo bi od pomoći za prekogranične istrage, navela je Komisija.

Prema predlogu, o kojem konačnu riječ imaju Savjet Evrope i Evropski parlament, strani državljani biće sankcijama kažnjeni za korupciju. Osobama, bez obzira na njihovo državljanstvo, koje se nađu na popisu sankcionisanih zbog teških koruptivnih djela, biće zamrznuta imovina koju imaju u EU i zabranjen ulazak na područje Unije.

Potrebni jaki instrumenti represije i kažnjavanja korupcije

“Korupcija je poput raka i kao i kod liječenja te bolesti, moramo poboljšati prevenciju. Moramo imati i jake instrumente represije i kažnjavanja korupcije – ne samo na nacionalnom, već i na evropskom nivou”, izjavila je potpredsjednica Komisije za transparentnost i vrijednosti Vera Jourova.

Prema riječima visokog predstavnika EU-a za vanjsku i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella, korupcija je globalni, transnacionalni fenomen, koji prema procjenama košta najmanje pet posto BDP-a na globalnom nivou.

“Zbog toga, paralelno s inicijativama Komisije za jačanje borbe protiv korupcije unutar EU-a, predlažem uspostavljanje novog režima sankcija u okviru Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike usmjerenog na ozbiljna djela korupcije u cijelom svijetu, kako bi se dopunio naš vanjski alat za borbu protiv korupcije”, rekao je Borrell.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *