Radović: U Crnoj Gori svega 13 odsto kompanija su u vlasništvu žena

Dodajte komentar

Programom Vlade Crne Gore za unapređenje konkurentnosti u ovoj godini je opredijeljeno oko 600 hiljada eura za cirkularnu ekonomiju, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Ona je tokom drog dana “Western Balkans ESG Summita” kazala da je to nedovoljno novca da sve kompanije predju na model cirkularne ekonomije.

“Struktura crnogorske privrede je specifična pa je neophodna finansijska podrška preduzećima da pređu na nove modele.  Postoje domaći ali i evropski fondovi ali oni nisu dolvoljni da to podrže. Potrebna je značajna edukacija na čemu mi sada radimo”, rekla je Drakić.

Jedna od tema drugog dana Samita bila je ravnopravost, a fokus na rodna pitanju su važna za Zapadni Balkan, kazala je Irena Radović, direktorica Investiciono razvojnog fonda.

„Nije ohrabrujuće kada vidmo da u Crnoj Gori svega 13 odsto kompanija su u vlasništvu žena, a u samo šest odsto upravljaju žene. U Crnoj Gori u vlasništvu žena je svega četiri odsto nekretnina. Međutim, slična je situacija u svim zemljama Regiona“, kazala je Radović.

Da žene treba da dobiju veću ravnopravnost smatra i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Treba da se postave standardi koji moraju da važe za sve. Ako nemate rodnu ravnotežu u kompaniji onda je to rizik“, rekao je Čadež.

Ovogodišnji samit okupio je više od 450 učesnika kao i predstavnike 150 kompanija iz cijelog regiona. Organizotori su bili Sustineri Partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *