Milion eura za softvere i servise Berze električne energije i Crnogorskog operatora tržišta električne energije

Dodajte komentar

Vlada u tehničkom mandatu odobrila je da se za izdvoji milion eura za dvogodišnje održavanje softverskih sistema koji omogućavaju implementaciju “dan-unaprijed” tržišta na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN), te za nabavku Market Management Systema (MMS) za razmjenu podataka sa operaterima distributivnog sistema za Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

U dokumentu sa jučerašnje sjednice Vlade u koju je portal Bankar.me imao uvid, precizira se da je raspoređena direktna budžetska podrška Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize vrijednom 30 miliona eura – od kojih će tri biti dostupna naredne godine. Najveći iznos od 13 miliona eura odnosi se na unapređenje energetske efikasnosti, što podrazumijeva pomoć građanima, turističkim i industrijskim objektima.

Na jednokratnu pomoć subvencioniranja cijena struje penzionerima s najnižim primanjima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja izdvojeno je 8,5 miliona eura, dok je za rekonstrukciju državnog rezervoara u Baru koji će služiti za skladištenje obaveznih rezervi naftnih derivata i nabavka obaveznih rezervi biti dato jš 7,5 miliona eura.

Kada je riječ o troškovima od pola miliona eura za BELEN, iz Vlade navode da ta institucija “trenutno svojim aktivnostima može da finansira redovne obaveze”, ali da ne i već ugovorenu obavezu prema provajderima za servise tokom ove i naredne godine zahvaljujći kojima je i uspostavljeno tržište “dan-unaprijed”.

Isti iznos dat je i za državnu kompaniju COTEE za softver koji omogućava automatsku razmjenu podataka, neophodnu analizu i izradu automatskih izvještaja za potrebe učesnika na tržištu, zatim za Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, Vladu i državne i međunarodnih institucija. Iz tih sredstava finansiraće se i izrada web portala zbog “zakonske obaveze transparentnosti rada i mogućnosti povezivanja svih njegovih funkcija na jednom mjestu”. I ovo usklađivanje poslovanja posljedica je obaveza prema međunarodnim institucijama i standardima.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *