Rakčević: Ima novca za plate zaposlenih u gradskoj upravi do septembra, na ljeto rebalans

Dodajte komentar
Foto: Podgorica.me

Zamjenik gradonačelnika Podgorice i funkcioner Građanskog pokreta URA Luka Rakčević kazao je u emisiji “Mreža” na TVCG da novca za zarade zaposlenih u gradskoj upravi Glavnog grada ima do septembra ove godine, te da će na ljeto morati da rade rebalans budžeta.

“Pronašli smo prilično teško stanje. Gradske finansije bez obzira na ranije narative bivše gradske uprave nisu baš u najsjajnijem stanju. Sa posljednjim povećanjem zarada fali nam novca za zarade zaposlenih u organima uprave za sve dalje od septembra mjeseca ove godine, zbog koje ćemo tokom ljeta morati da radimo rebalans budžeta. Moraćemo da razročimo dio sredstava koje je bivši gradonačelnik oročio”, kazao je Rakčević.

Istakao je da sa viškom zaposlenih u gradskim preduzećima treba podvući crtu.

“Ogroman broj zaposlenih u svim gradskim preduzećima. Sa viškom zaposlenih, treba podvući crtu i vidjeti šta su kadrovske potrebe, i vidjeti gdje treba radnika a gdje je višak”, kazao je Rakčević.

U maju promjena upravljačke strukture u gradskim preduzećima

Istakao je da je promjena rukovodećih pozicija u Glavnog gradu neophodnai kazao da će nova gradska uprava sa promjena početi veoma brzo.

“Mi ćemo sa promjenama početi veoma brzo. Već ćemo sredinom maja mijenjati upravljačke strukture u gradskim preduzećima, a dosta tih preduzeća je “obezglavljeno” jer nemaju rukovodioce”, kazao je Rakčević.

Istakao je da misli da je vrijeme da svi gledamo interes grada Podgorice.

Kada je u pitanju nedostatak vrtića i Doma zdravlja u dijelu grada Siti kvart, Rakčević je istakao da postoji prostor na kojem bi to moglo biti izgrađeno.

“U blizini Siti kvarta se nalazi ogromna poljana koja bi mogla biti iskorišćena i jedan dio je već opredijeljen da se gradi vrtić, Dom zdravlja, osnovna škola..”, kazao je Rakčević.

Potrebno revidirati plansku dokumentaciju

Istakao je da je u Podgorici potrebno revidirati plansku dokumentaciju.

“Na sjednici koja je zakazana za 11. maj već smo predložili dvije tačke dnevnog reda, naš klub je predložio stavljanje van snage odluke o donošenju urbanističkog projekta Gorica C i stavljanje van snage odluke DUP-a, Stara Varoš, Zona A. Potrebno je revidirati plansku dokumentaciju”, kazao je Rakčević.

Istakao je da smatra da je teži posao realizacija nego izrada novog plana.

“Po mom mišljenju DUP treba da se mijenja i mislim da je potrebno uraditi novi plan. Mislim da je to lako uraditi , ali teži je posao realizacija. Potrebno je naći pravi model i Glavni grad želi da riješi to”, naveo je Rakčević.

Kasarna Morača će postati veliki centralni gradski park

Istakao je da će kasarna Morača biti veliki centralni gradski park.

“Kasarna Morača će biti veliki centralni gradski park. Odvojili smo već milion eura iz državnog budžeta u decembru prošle godine da se taj projekat realizuje. U toku su izmjene i dopune prostorno-urbanističkog plana koje sprovodi nadležno ministarstvo”, kazao je Rakčević.

Istakao je da taj prostor od skoro 122 hiljada kvadrata može obezbijediti bolji život ljudima koji žive u tom dijelu grada.

Kolektor u Botunu naslijeđen problem, potreban dijalog sa mještanima

Rakčević je kazao da bi svako mijenjanje lokacije za kolektor izazvalo velike probleme.

“Kad je u pitanju izgradnja kolektora u Botunu, prije svega mislim da možemo ljudski razgovarati što se tiče lokacije. To je takođe naslijeđen problem koji je u poodmakloj fazi realizacije i svako mijanjenje lokacije sada bi izazvalo ogromne probleme zbog ugovora koji su već potpisani, ali mi smo maksimalno spremni na razgovor i  želimo da se nađe neko rješenje”, kazao je Rakčević.

Istakao je da su juče imali sastanak sa turskim ambasadorom u Crnoj Gori kojeg su uputili o ovom problemu, te da je bitno je otvoriti dijalog da bi se to riješilo.

“Druga lokacija se razmatrala još u 42. Vladi ali tadašnja odluka odnosila se na to da ne postoji nijedna lokacija koja bi zadovoljila sve karakteristike, ali kažem, na nama je da sa mještanima nađemo najbolje rješenje”, kazao je Rakčević.

Istakao je da je rješavanje ovog projekta na vrhu prioriteta, ali da nije još odlučeno da li se postrojenje nalazi na lokaciji Glavnog grada.

“Nije do kraja precizirano, jer treba da se oformi komisija koja će odrediti da li je postrojenje na lokaciji Glavnog grada ili na novoformiranoj Opštini Zeta. Koliko sam ja upućen, to postrojenje ostaje na teritoriji Glavnog grada, ali da ne preudiciram ostavio bih komisiji konačan sud”, istakao je Rakčević.

Započete procedure sprečavanja dodatne gradnje na Gorici

Naveo je da su kada je u pitanju brdo Gorica započeli procedure da bi se spriječila dodatna gradnja.

“Započeli smo već procedure kako bi se spriječilo dodatna gradnja objekata. Želimo da na neki način poništimo neka planska dokumenta kako ne bi došlo do dodatne gradnje. Gradnja koja je započeta će se nastaviti jer kad se počne sa gradnjom nemoguće je prekinuti. Situacija je takva, ali moramo podvući crtu i vidjeti kako je dodatno sačuvati”, kazao je Rakčević.

Istakao je da pozdravlja kupovinu velikog broja autobusa, ali da se redovi vožnje moraju digitalizovati.

“Kupili smo veliki broj autobusa i ja to pozdravljam, jer grad treba da riješi saobraćaj. Sada idemo u pravcu digitalizacije i redovi vožnje moraju biti povezani sa Gugl mapama”, naveo je Rakčević.

Istakao je da kada su u pitanju biciklističke staze, za određene lokacije traže alternativni vid njihovog izmještanja.

“Biciklizam u najproblematičnijim ulicama Ilije Plamenca i Kralja Nikole i tražimo alternativni vid izmještanja tih biciklističkih staza. Treba da širimo biciklističku infrastrukturu ali na pravi način”, zaključio je Rakčević.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *