United Grupa prodala mobilne tornjeve u tri zemlje regiona za 1,22 miljardi eura

Dodajte komentar

United Group fokusiran na jugoistočnu Evropu saopštio je u četvrtak da je pristao d proda svoju cjelokupnu infrastrukturnu jedinicu mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji kompaniji Tawal, podružnici Stc Group sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, u gotovinskom poslu koji se procjenjuje na 1,22 milijarde eura.

Prema ugovoru,Tawal će preuzeti vlasništvo nad ukupno 4.800 mobilnih tornjeva u dogovoru koji označava ulazak kompanije iz Saudijske Arabije u evropski telekomunikacioni sektor, navodi United Group u saopštenju za javnost.

Akvizicija od strane Tawala osiguraće svježi kapital za jačanje mobilne mreže i uključuje planove za pokretanje nekih 2000 dodatnih stranica u sljedećih 20 godina.

Zauzvrat, prihod od prodaje omogućiće grupi usmjerenoj na jugoistočnu Evropu da dodatno ulaže u telekomunikacione i medijske usluge i infrastrukturu, u skladu s nedavnim trendom da se telekomunikacioni operateri u Evropi i svijetu, kao što su Vodafone i Cellnex, izdvajaju i oslobađaju se svoje infrastrukture mobilnih jarbola.

– Oduševljeni smo što smo uspješno kristalizovali vrijednost naše imovine tornja u dogovoru koji nam omogućuje da smanjimo globalne makroekonomske pritiske i upravljamo njima. To će podržati kontinuirano ulaganje u naše portfeljne kompanije kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima, rekla je Izvršna direktorica United Groupa Viktoria Boklag.

Tawal je najveći pružalac ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka, Evrope i Sjeverne Afrike, s portfeljem od više od 16.000 mobilnih tornjeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *