Dolar gubi status brže nego što se očekivalo

Dodajte komentar

Američki dolar je 2022. godine doživio zapanjujući pad na tržištu kao rezervna valuta, dolar je izgubio 11 odsto tržišnog udjela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008. godine, navodi Blumberg.

Američki dolar gubi svoj status rezervne valute brže nego što se pretpostavljalo, jer mnogi analitičari nisu uzeli u obzir drastično kretanje valute prošle godine.

Udio dolara u globalnim rezervama smanjen je prošle godine deset puta brže od proseka posljednja dvije decenije, a nekoliko je zemalja tražilo alternative nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je pokrenula sankcije, naveo je analitičar kompanije “Jurozon” Stiven Jen.

Ako se posmatra kretanje valute, dolar je izgubio 11 odsto tržišnog udjela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008. godine, navodi Blumberg.

„Dolar je 2022. godine doživio zapanjujući pad na tržištu kao rezervna valuta, verovatno zbog svoje slabe upotrebe usljed sankcija”, rekao je Jen.

Kako mediji navode, prošle godine je indeks upotrebe dolara porastao čak 16 odsto, pošto su sukobi u Ukrajini, podstakli rast globalne inflacije širenja rasta kamatnih stopa, što je uticalo na pad tržišta obveznica i valuta.

Na kraju prošle godine, indeks je porastao za 6 odsto.

Manje države eksperimentišu sa “de-dolarizacijom”, dok Kina i Indija pokušavaju da internacionalizuju svoje valute kako bi podmirili trgovinu, nakon što su SAD i Evropa isključili ruske banke iz globalnog finansijskog sistema za razmjenu poruka, poznatog kao SVIFT.

Postoji i zabrinutost da bi dolar mogao da postane trajno političko oruđe ili da se koristiti kao oblik ekonomskog državnog upravljanja, kako bi se izvršio dodatni pritisak na zemlje da sprovedu sankcije na Rusiju, prenosi Tanjug.

Američka valuta sada čini oko 58 odsto ukupnih globalnih zvaničnih rezervi, što je manje u odnosu na 73 odsto iz 2001. godine kada je bila nesumnjiva hegemonijska rezerva.

Lula pozvao na alternativu dolaru prilikom međunarodne trgovine

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva digao je glas protiv dominacije dolara u međunarodnoj trgovini, predloživši da bi nacionalne valute mogle da se koriste i da se stvore novi finansijski instrumenti.

„Svako veče pitam se isto pitanje: Zašto države treba da budu vezane za dolar? Zašto ne bismo koristili naše valute? Zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila od starta kada su kada su napušteni zlatni standardi, da bi dolar trebalo da bude glavni, a ne juan, real ili pezos”, rekao je Lula tokom događaja u sjedištu Nove razvojne banke (NDB), koju je formirala organizacija BRIKS, preneo je TAŠ.

Ovakva situacija, prema Luli, nije u interesu zemljama u razvoju, koje su „u trci za dolarom” kako bi mogle da izvezu svoje proizvode.

Centralne banke, dodao je, mogle bi da razviju adekvatne alternativne mehanizme za dvosmerno plaćanje.

Lula je rekao da NDB razmotri alternativu dolaru u plaćanju između zemalja BRIKS – Brazila, Rusije, Indije Kine i Južne Afrike, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *