Prošle godine 40.000 novozaposlenih, mahom u državnim preduzećima i administraciji

Dodajte komentar

U prošloj godini evidentirano je skoro 40 hiljada novozaposlenih u Crnoj Gori. Iz Sindikata javne uprave odgovaraju da oni mahom pošli u državna preduzeća, i državnu upravu, u kojoj su zaposleni na određeo vrijeme. Sve to u NVO sektoru čitaju kao partijsko zapošljavanje.

<!–more–>

Premijer Dritan Abazović pohvalio se nedavno da je nikad više zaposlenih u Crnoj Gori i da je samo 18 odsto onih koji nemaju posao.

Da je tako potvrđuju i podaci Monstata koji kažu da je u četvrtom kvartalu 2022. platu primalo 85,6 odsto radno sposobnog stanovništva,dok je njih 43.000 bilo nezaposleno.

No, pitanje svih pitanja je gdje se prošle godine zaposlilo 38.000 ljudi?

“U javnosti se s pravom komentariše da je dio tih zaposlenja otišao u javni sektor koji je prebukiran i prenatrpan. Nažalost Monstat, ni drugi organi ne vode jedinstvenu statistku o zaposlenosti u javnom sektoru u najsirem smislu”, poručila je Milena Muk iz Instituta Alternativa.

Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata javne uprave kaže da se veći broj zaposlenja primjećuje u jakim državnim preduzećima, EPCG, CEDIS i Termoelektrana Pljevlja.

“Što se tiče privatnog sektora tu je nedodstatak radnika, i stručnog kadra”, kaže Rakočević.

Novinar Vuk Vujisić smatra da se statistika zaposlenosti promijenila iz više razloga. Jedan od njih je i taj što je veliki broj radnika sa crnog tržišta prešlo u regularne tokove.

“Mislim da su program Evropa sad i otvaranje novih preduzeća i transfer ljudi sa crnog tržišta odigrali svoje, jeste bolja situacija sa zapošljivosti”, navodi Vujisić.

Da je partijsko zapošljavanje na sceni tvrde sagovornici TVCG.

“Ističe se kvantitet u odnosu na kvalitet, jer su pretpostavljamo sve na uštrb partijskih zapošljavanja”, kaže Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata javne uprave.

“To komentarišem kao nevoljnost partija i donosilaca političkih odluka da se odreknu privilegija iz javnog sektora kao utočišta za svoje simpatizere i podržavaoce”, kaže Milena Muk.

Uprkos obećanjima da će smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, u praksi imamo situaciju da ih je na platnom spisku sve više.

Iako promjena vlasti nije donijela nove vrijednosti, Vujisić poručuje da jeste slobodu. Ta sloboda je građanima otvorila vidike, a predsjednički izbori partijama lekciju.

“Tranzicija je počela i mislim da će se sad partije takmičiti da budu bolje, a ne da strahom i zapošljavanjem dobijaju glasove”, poručio je Vujisić.

Koliko će tranzicija trajati i hoće li preglomazna javna uprava preživjeti, pitanja su koja se sve češće mogu čuti u javnosti. Na koji načnin će se neka buduća vlast odnositi prema ovom problemu znaćemo već nakon zakazanih junskih izbora.

<strong>RTCG</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *