Reforme sistema infrastrukture kvaliteta obezbijediće slobodnu konkurenciju i bezbjedne proizvode

Dodajte komentar

Visoko razvijeni sistemi infrastrukture kvaliteta su preduslov za slobodno kretanje industrijske robe i za unaprjeđenje trgovine unutar CEFTA tržišta. Poboljšani sistemi nadzora nad tržištem u CEFTA članicama će obezbijediti slobodnu konkurenciju i zaštitu potrošača kroz usklađenost proizvoda koji se plasiraju na tržišta.

Ovo je ocijenjeno na regionalnom sastanku posvećenom reformama ključnih aspekata sistema infrastrukture kvaliteta u članicama CEFTA – e i njihovom usklađivanju sa pravnim tekovinama EU, održanom u Budvi. Sastanak je organizovan u okviru projekta „EU4Business: Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji”, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku Evropske komisije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten istakao je da će ovaj projekat doprinijeti podsticanju regionalne integracije na Zapadnom Balkanu i pripremiti privrede CEFTA -e i region za pristupanje Evropskoj uniji.

„Harmonizovana infrastruktura kvaliteta će omogućiti nesmetanu trgovinu i bolji pristup tržištima širom regiona i šire. Proizvođači će imati pouzdan i isplativiji poslovni okvir u svim ekonomijama CEFTA-e. To će garantovati bezbjednost proizvoda koji se plasiraju na tržišta i ojačaće poverenje potrošača u ono što nađu na policama. Imaće mnogo veći izbor robe sveukupno boljeg kvaliteta“, pojasnio je on.

Šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Yngve Engstroem istakao je da regionalna integracija počinje sa ekonimijom i sa društvom i da Evropska unija ostaje snažna podrška naporima u regionu da se promoviše regionalna ekonomska integracija, kroz Transportnu zajednicu, Energetsku zajednicu i Zajedničko regionalno tržište.

„Zajedničko regionalno tržište, koje je strukturirano oko četiri slobode, a istovremeno pokriva aspekte digitalne, investicione, inovacione i industrijske politike, katalizator je za dublju regionalnu ekonomsku integraciju. Takođe predstavlja odskočnu dasku ka jedinstvenom tržištu Evropske unije, jer osigurava da se integracija u regionu zasniva na standardima i zakonodavstvu EU, čime se otvara mogućnost integracije u EU“, naveo je on.

Menadžerka projekta u GIZ-u Tanja Bošković je podsjetila da je ova komponenta projekta osmišljena da pruži podršku CEFTA potpisnicama u jačanju ključnih aspekata sistema infrastrukture kvaliteta u skladu sa  pravnom tekovinom EU, sa krajnjim ciljem jačanja međusobnog povjerenja u stručnost, znanje i kapacitete svih uključenih institucija.

„Infrastruktura kvaliteta je ključni element u promovisanju i održavanju ekonomskog razvoja svake privrede, a snažna infrastruktura kvaliteta igra ključnu ulogu za poslovanje, inovacije i trgovinu. Dakle, ne govorimo o unapređenju infrastrukture kvaliteta zbog nje same, već kao prioriteta u pogledu ekonomskog razvoja i evropskih integracija. Potrebni su zajednički napori da se uspostavi i održi sistem koji ima za cilj olakšanje kretanja industrijskih proizvoda širom regiona i sa EU. Poboljšanje zahtijeva veoma intenzivne i trajne napore, jer su određene potpisnice naprednije od drugih, ali i zato što višebrzinsko usvajanje propisa EU često stvara dodatne prepreke za unutarregionalnu trgovinu“, podvukla je ona.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić je ocijenio da je izgradnja sistema infrastrukture kvaliteta jedan od najvažnijih i praktičnih koraka u poboljšanju kvaliteta proizvoda i obezbjeđivanju bezbjednosti potrošača.

“Uvođenjem standarda EU na tržišta CEFTA-e, želimo da približimo privrede jedinstvenom tržištu EU, pomažući im da povećaju svoju trgovinsku konkurentnost, osiguraju pristup tržištu EU i stimulišu industrijski razvoj – kao ključnim ciljevima Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište”, istakao je on.

Generalna direktorka Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Jasna Vujović je ocijenila da je Crna Gora snažno posvećena isunjavanju svih obaveza iz Berlinskog procesa a kada je riječ o infrastrukturi kvaliteta, stvaranju regionalnog tržišta bez barijera, uz poštovanje svih evropskih propisa i standarda.

“Uspostavljanje savremenog sistema infrastrukture kvaliteta koji predstavlja osnov slobodnog kretanja robe, omogućilo je Crnoj Gori da bude bliža Evropi i njenim vrijednostima”, ocijenila je ona.

Direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić je istakao da će Institut sa zadovoljstvom preuzeti svoje obaveze i nastaviti kontinuirano usklađivanje propisa i procesa sa standardima koje propisuje Evropska unija u cilju povećanju kvaliteta roba i usluga za svoje građane.

Na sastanku, koji traje i danas, biće razmatratni glavni nalazi procjene o spremnosti institucija infrastrukture kvaliteta (metrologija, standardizacija, akreditacija, nadzor nad tržištem) u CEFTA ekonomijama, a biće predstavljen i koncept regionalne mreže ovih institucija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *