Odbor podržao progresivno oporezivanje za nekretnine od preko pola miliona eura

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je amandman poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića na izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nepokretnosti kojim je predviđeno da se za sve nekretnine čija vrijednost prelazi pola miliona eura uvede progresivno oporezivanje od 22.000 eura i dodatnih šest odsto. Amandman je podržao i ministar finansija Aleksandar Damjanović koji je prisustvovao Odboru.

“Ko ima mogućnost da kupi nekretninu od 500 hiljada, taj ima i da plati ovaj porez. Do sada smo bili taoci naivne politike u Crnoj Gori pa smo u isti koš stavljali nekoga ko kupuje garsonjeru i onoga kupuje milionsku nekretninu. Imali smo i naivnu politiku kada smo oslobađali poreza kondo hotele. Efekat je apsolutna nula”, kazao je Đurović.

Istakao je da je većina kondo hotela pretvorena u stambeni objekat što je išlo u korist bivšem režimu.

“Zar treba oslobađati poreza od milion nekoga ko ulaže stotine miliona eura i tako štetite državi? Ja sam predložio da se preispitaju svi hoteli i ukoliko budu pretvoreni u stambene objekte da plate kompletnu infrastrukturu i porez na to pa da vidimo koliko smo imali koristi od njih”, kazao je on.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da podržava prijedlog Đurovića.

“Sa dvije ruke sam “za” da se provjere svi kondo hoteli i ako se utvrdi da su pretvoreni u stambene jedinice, da se nađe način da im se to i naplati”, katzao je on.

Poslanica Zdenka Popović kazala je da nema ništa protiv oporezivanja bogatih građana, ali ima bojazan da sa naglim oporezivanjem ne destimulišemo investitore sa zdravim kapitalom.

“Progresivno oporezivanje može biti mač sa dvije oštrice. Mogu nam donijeti prihod, ali i otjerati investitore u druge dršave”, kazala je ona i dodala da to treba raditi postepeno.

Đurović je odgovorio da smatra da bi se tim predlogom smanjilo pranje novca.

Ministar Aeksandar Damjanović kazao je da ne misli da će za investitore koji ulažu više miliona uticati porez 50 hiljada više.

“Skloni smo da prihvatimo predlog godspodina Đurovića uz oprez da pratimo prihode i da do kraja godine vidimo jesmo li našli pravu mjeru. Ja mislim da jesmo”, kazao je on.

Poslanci će na današnjem plenumu razmatrati i ovaj predlog zakona.

RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *