Cijena kvadrata novogradnje u Crnoj Gori prošle godine porasla 12 odsto

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadratnog metra novoizgrađenih stambenih jedinica u Crnoj Gori prošle godine je porasla za 12,14 odsto, dok je za stanove u Glavnom gradu uvećana 14,2 odsto, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Naime, kvadrat novogradnje u 2022. je prosječnio koštao 1.339 eura, dok je godinu ranije stajao 1.194 eura. Istovremeno, novi stanovi u Podgorici imali su prosječnu cijenu od 1.383 eura po kvadratnom metru – u poređenju sa 1.211 eura u 2021. Takođe, prošle godine je Glavni grad ponovo imao prosječno najskuplji kvadrat novogradnje u zemlji.

Riječ je o pokazateljima na osnovu kojih opštine izračunavaju godišnji porez na nekretnine koje se nalaze na njihovoj teritoriji.

Prema istim podacima, u šest gradova primorskog regiona (Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj) kvadratni metara stana koji se gradio prosječno je koštao 1.315 eura.

U gradovima sjevernog regiona – Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama, Šavniku i Žabljaku – cijena kvadratnog metra stana u novogradnji dostigla je 1.025 eura.

Najjeftinija novogradnja bila je na ponudi u središnjem regionu, koji obuhvata Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Tuzi i Zeta – samo 647 eura za kvadratni metar.

Kada je riječ o kategorijama gradnje, prosječna cijena za stanove koje su gradila privredna društva – što se ujedno uzima kao prosječna tržišna cijena – u 2022. godini je iznosila 1.402 eura za kvadratni metar.

Za solidarnu gradnju, koja obuhvata stambene jedinice zadruga i kompanija rađenih u saradnji sa opštinama ili drugim institucijama, i pod povoljnijim uslovima, kvadrat je imao cijenu od 598 eura. Iz Monstata podsjećaju da upravo ova kategorija značajno utiče na konačnu prosječnu cijenu kvadrata, koja će biti niža što je više ovakvih stanova.

Njihova metodologija takođe definiše da su prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji podrazumijevaju samo one jedinice koje su prvi put prodate, a u njih ne ulaze ni poslovni objekti, ni različita zemljišta.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *