Alibaba razvija konkurenta za ChatGPT, dionice uzletjele

Dodajte komentar

Kineski gigant e-trgovine Alibaba potvrdio je da radi na konkurentu ChatGPT-u, pridružujući se nizu tehnoloških kompanija koje su se uključile u popularni razvoj chatbota.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada tehnološke kompanije na globalnom nivou žele da iskoriste entuzijazam zbog ChatGPT, chatbota za vještačku inteligenciju koji je stvorio OpenAI. Korisnici mogu da postavljaju ChatGPT pitanja o raznim temama, pišu eseje i čak generišu softverski kod.

ChatGPT spada u kategoriju generativne vještačke inteligencije, koja može da se koristi za stvaranje teksta ili slika. Pokreće ga veliki jezični model, što znači da koristi velike količine podataka za razumijevanje i generisanje razgovora. Iz Alibabe su rekli da rade na generativnoj vještačkoj inteligenciji od 2017. Kompanija nije dala vremenski okvir kada bi mogla lansirati svog rivala.

ChatGPT je izazvao pravu AI “trku u naoružanju” među najvećim svjetskim tehnološkim igračima. Microsoft je uložio u OpenAI i najavio pretraživač Bing uz vještačku inteligenciju i pregledač Edge podržan tehnologijom ChatGPT. Takođe, Google je najavio svoju tehnologiju chatbota vještačke inteligencije pod nazivom Bard, kao dio plana “code red” za odgovor na izazov koji postavlja ChatGPT.

Kineski pretraživački div Baidu rekao je da testira vlastiti chatbot – “Ernie bot” na engleskom ili “Wenxin Yiyan” na kineskom. Objava je poslala dionice u nebo, ističući uzbuđenje ulagača zbog nove tehnologije.

Alibaba, jedan od najvećih kineskih igrača u oblasti kompjuterskih rješenja u oblaku i najveća firma za e-trgovinu u zemlji, nagovijestio je da će vlastiti chatbot integrisati u svoje proizvode.

“Kao tehnološki lider, nastavićemo da ulažemo u pretvaranje vrhunskih inovacija u aplikacije s dodatom vrijednošću za naše klijente, kao i za njihove krajnje korisnike putem usluga u oblaku”, rekao je portparol Alibabe za CNBC.

Blic

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *