Kamatne stope više, ali je premija rizika pala

Dodajte komentar

Ušli smo u Šengen, postali integralni dio ekonomije Evropske unije. A kad ste dio te privrede, dijelite sve. I dobro i loše. Sve što se s eurom i evropskom ekonomijom događa”, kazao je glavni ekonomista Hrvatske privredne komore Goran Šaravanja.

“Više niste nesvrstani u globalnoj ekonomskoj podijeli. Domaća valuta vam je euro pa vas se odjednom počnu ticati odluke Japanske centralne banke, ali i američkog FED-a”, dodao je on gostujući na HRT-u.

Objasnio je kakva je promjena nastupila s početkom nove godine.

“Članica smo eurozone, u Šengenu. Prvi put od osamostaljenja ćemo pratiti sastanke monetarnog odbora Evropske centralne banke koja direktno utiče na nas – jer nam je službena valuta euro. Dakle, kad Evropska centralna banka diže kamatne stope, automatski se preliva na cijenu novca u Hrvatskoj, samo sada jer je euro naša valuta. Sve je transparentnije. I prije je to uticalo na nas, ali sad kad smo dio institucionalnog jezgra vidimo to na direktan način”, istakao je.

Rekao je da se već vidi da će se kamatne stope postupno približavati onima u eurozoni.

“Koliko god je Evropska centralna banka digla referentnu kamatnu stopu – premija rizika je pala. Možda se to najbolje vidi kad uporedite prinose na srpske i hrvatske euroobveznice. Godinama je ta razlika bila malo u korist Hrvatske. Trenutno je prinos hrvatskih obveznica na 10 godina otprilike 3,5 odsto, a kod Srbije je slučaj da je prinos iznad 7 odsto – gotovo dvostruko – jer je situacija takva kakva je na finansijskim tržištima, a mi smo zaštićeni jer smo ušli u eurozonu i u Šengen”, dodao je.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *