Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Dodajte komentar

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da je na regionalnom nivou Miodrag Kostić i njegova MK Grupa itekako profitirala. Još su krajem prošle godine banke pod njegovom kontrolom preuzele regionalne podružnice ruske Sberbanke.

Naime, nakon što je njegova AIK Banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tijela za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija, AIK Banka je povećala svoj tržišni udio u Srbiji na čak devet odsto – s vrijednošću svoje nove bilansne aktive postaće jedna od najznačajnijih banaka u toj zemlji (baza klijenata raste za više od 180.000 dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti 1,7 milijardi eura).

Možda zato ne bi trebalo da čudi to što je Kostić, koji je svoj biznis, uz bankarstvo, proširio na hranu, vino, energetiku, turizam i nekretnine, počeo da kupuje udjele u Addiko banci. Iz javno objavljenih podataka vidljivo je da Kostić brzo povećava svoj udio u toj banci.

Kako poručuju iz bečke centrale, “Addiko banka AG izlistana je na Bečkoj berzi na kojoj svako slobodno kupuje i prodaje dionice. U trenutku kada je pređen prag značajnijeg udjela, recimo od četiri ili pet odsto, dioničar je zakonski obvezan da obavijesti austrijskog regulatora kao i kompaniju čije dionice kupuje, a kompanija tu informaciju mora javno da objavi na svojoj stranici”.

Prema tim podacima, Miodrag Kostić je prvi put obavijestio Addiko banku 2. septembra 2022. godine o kupovini udjela od 4,05 odsto. U drugoj notifikaciji, koja datira od 21. septembra 2022 – nakon nepune tri sedmice, udio je povisio na 5,18 odsto. Potom je Credit Suisse nakon nešto više od mjesec (27. oktobra 2022.) obavijestila banku da je njegov udio skočio na 5,93 odsto.

Prema notifikaciji BDD M&V Investments AD, s datumom od 6. decembra 2022, Credit Suisse AG, kao nominalni dioničar Infinity Management Limited, koji je pod kontrolom Miodraga Kostića, svoj ulog s 1. decembrom diže na 7,33 odsto. Dakle, u tri je mjeseca vlasnički udio u Addiko banci Kostić gotovo udvostručio.

Stigao do cilja obrnutim putem

Iako je očito da Kostić biznis ojačava upravo u bankarskom sektoru, odabir Addiko banke nekim analitičarima ipak ne bi bio prvi izbor. Addiko je, naime, orijentisana prije svega na građane/potrošače kao klijente, donekle i na mala i srednja preduzeća, dok njegove banke u Srbiji zaradu najviše crpe iz finansiranja agrobiznisa.

Upit o tome – zašto baš Addiko i kakve su namjere, portal Lider je poslao i u MK Grupu, ali su upit ignorisali. Iz Addiko banke kratko su dodali da ne mijenjaju smjer poslovanja: “strategija poslovanja banke nije pod uticajem niti je na bilo koji način povezana ili se oslanja na biznis bilo kojeg dioničara. Poslovanje definišu isključivo Uprava i Nadzorni odbor”.

Ipak, izvor blizak bankarskim krugovima kaže da taj potez i nije toliko neobičan. Naime, sa Sberbankom s kojom je pokrio korporativni sektor i Addikom koja je potpuno okrenuta maloprodaji (i to uglavnom potrošačkom kreditiranju, ne stambenom) Kostić bi zaokružio priču i prije će se proširiti na retail nego što bi to mogao bez udjela u toj banci.

“Doduše, ako kupuje preko berze brzo bi mogla cijena da poraste (trenutno su dionice Addika vrlo jeftine, s niskom evaluacijom od tek 0,3 knjigovodstvene vrijednosti), ali još ima fondova od kojih može kupovati. Inače, nekadašnja je Hypo banka zapravo je slijedila ‘trag’ Jugobanke iz bivše države, a čak ni američki fond (nakon kupovine preimenovao je u Addiko) nije odustao od te ideje. Jedino je priči dodao zrno soli – namjeru da joj pridoda Sberbanku. Zapravo, do cilja su stigli obrnutim putem. U svakom slučaju, obje banke su vrlo komplementarne, a Kostić očigledno zna što radi”, zaključuje sagovornik hrvatskog portala, dodavši da je vrlo indikativno i to što djelimično izlazi iz poljoprivrednog biznisa (cijene hrane i vještačkih đubriva padaju) i jača turističko-nekretninski.

Možda i u tom kontekstu treba posmatrati kupovinu udjela u Addiko banci.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *