Vlada usvojila Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici podržala Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Ministar pravde Marko Kovač je, obrazlažući ovaj Prijedlog zakona, rekao da su konačno dobili mišljenje Evropske komisije (EK) da je taj dokument u potpunosti komplementaran sa tekovinama Evropske unije (EU).

Suština ovih izmjena je da se posebna pažnja posvetila imovinskoj koristi stečenoj kriminalnim djelatnostima kriminalnih organizacija. Propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeta imovina, njena najmanja procijenjena vrijednost iznosi 50 hiljada eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti SDT-a. U slučaju da ukupno procijenjena vrijednost imovine iznosi manje od 50 hiljada eura, imovinska korist će se oduzeti ako je učinilac pravosnažno osuđen za krivično djelo – objasnio je Kovač.

Novina je, navodi on, i katalog krivičnih djela.

Krivično djelo učinjeno sa umišljajem za koje se može izreći kazna do četiri godine zatvora ili više, ako iz toga proizilazi imovinska korist stečena kriminalnom djuelatnošćiu. Dakle, širi se opseg krivičnih djela na osnovu kojih je moguće kasnije pokrenuti postupak trajnog oduzimanja imovine – objasnio je Kovač.

Prema njegovim riječima, postupak trajnog oduzimanja imovine sprovodi u skladu sa ovim i Zakonom o parničnom postupku.

Državno tužiulaštvo ne može postupati pred Parničnim sudom, zbog toga je bilo nužno propisati nadležnosti zaštitnika imovinsko-pravnih interesa za pokretanje postupka trajnog oduzimanja imovinske koristi – naglasio je Kovač.

Precizirano je ističe on, da se od učinioca krivčnod djela može oduzeti imovina ako je stečena u periodu 10 godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela.

Proširen je krug lica koji se smatraju članovima porodice. Takođe, uvodi se obaveza državnih organa, banaka, da dostave podatke koje traži tužilaštvo bez obzira na tajnost, povjerljivost podataka – naglasio je Kovač.

Cilj zakonodavca je, navodi on, da targetira nezakonito stečenu imovinu koja je proistekla prevashodno djelovanjem kriminalnih organizacija.

Target je bio nezakonita imovinska korist iz djelovanja kriminalnih organizacija. Agenda je da se uhvatimo jako u koštac sa zakonitostima kriminalnih organizacija. Borba protiv korupcije i kriminala ne obuhvata samo dio koji se odnosi na krivično-pravnu represiju. Presudna je borba protiv finansijskih uticaja. U tom smislu, ovo je snažan korak naprijed – naglasio je Kovač.

On je rekao da je Ministarstvo pravde otvoreno da sa poslanicima unapređuju ovo zakonsko rješenje, kako bi ga učinili efikasnijim i efektnijim.

Ovim je stvorene bolje pretpostavke na planu realizacije svih ovih aktivnosti. Naravno, postoje sumnje u smislu kapaciteta naših institucija – naglasio je Kovač.

On je zatražio da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *