Proslavljena uspješna poslovna godina i poslovanje u skladu sa principima odgovornog bankarstva

Dodajte komentar

Uspješan završetak poslovne godine NLB Banka je proslavila u vinskom podrumu “Šipčanik” zajedno sa svojim klijentima, zaposlenima i finalistima regionalnog konkursa #Okvir Pomoći koji je pokrenula NLB Grupa.

Ovom prilikom uprava Banke je prenijela izraze zahvalnosti klijentima za dugoročno partnerstvo i lojalnost i najavila još veći fokus na održivom poslovanju i partnerstvu sa klijentima, te inovacije proizvoda i usluga u skladu sa principima odgovornog bankarstva.

Predsjednik upravnog odbora Martin Leberle kazao je da su upravo zahvaljujući podršci klijenata i njihovim poslovnim potrebama, ostvareni odlični rezultati poslovanja.

“Zahvaljujući tome dobili smo svjetsko priznanje najbolje banke u Crnoj Gori, što me čini izuzetno ponosnim na cijeli tim – na svakog zaposlenog pojedinačno”, rekao je Martin Leberle, pozdravljajući klijente na otvaranju ovog događaja.

Za goste je priređeno nesvakidašnje gastronomsko iskustvo uz jelovnik koji je pripreman od lokalnih organskih sastojaka u saradnji sa Gregorom Vračkom, renomiranim šefom iz Slovenije, koji je ponosni vlasnik Michelinove zvjezdice. On je svoje kulinarske vještine i tajne, nesebično dijelio sa grupom crnogorskih kuvara, najprije sa timom „Forza Mare“ hotela i šefom kuhinje Filipom Popovićem, potom sa šefovima kuhinja hotela „Ramada“ Nikolom Čelićem, te šefom restorana „Plantaže 13. jul“ Lazarom Raičevićem.

U pripremi nesvakidašnjih kulinarskih ‘poslastica’ korišćena su jaja iz slobodnog uzgoja farme “Martinić“; sirevi vrhunskog kvaliteta „Monte Bianco“ i sir sa gazdinstva „Stojović“, te  u ovakvim prilikama nezaobilazan pršut spreman po tradicionalnoj recepturi gazdinstva “Donković“.

Ovogodišnji #OkvirPomoći NLB Grupe pružio je priliku idejama van okvira. Cilj je bio pronalazak jedinstvenih i inovativnih ideja koje na najbolji način rješavaju izazove održivosti u regionu.

U projektu #FrameOfHelp učestvovalo je čak 300 kompanija iz regiona. Među njima, žiri prvog nivoa najprije je izabrao 10 finalista sa svakog tržišta na kojem posluje NLB, a potom je međunarodni ekspertski žiri izabrao tri najbolja među njima, i to: kompaniju ANTEJA ECG svetovanje d.o.o. iz Slovenije, Montex Elektronika iz Crne Gore i Smart Watering Solutions d.o.o. iz Srbije.

NLB Grupa je pripremila sponzorska sredstva u iznosu od 100.000 EUR za tri regionalna pobjednika (prvorangirani projekat dobiće 50.000 EUR,  drugoplasirani projekat 30.000 EUR, a trećeplasirani 20.000 EUR), dok im je konsultantska kuća Deloitte ponudila 8 sati besplatnih stručnih savjeta o uspješnom uvođenju održivog poslovanja u strateške i operativne procese kompanije.

Finansijska pomoć, komunikaciona podrška i konsultantske usluge omogućiće za tri izabrana regionalna pobjednika da lakše materijalizuju svoje vizije i da počnu da mijenjaju svijet na bolje.

Projekat je pokazao da u Crnoj Gori ne manjka ljudi sa odgovornim i dalekosežnim načinom razmišljanja i onih koji svojim djelovanjem pokušavaju da obezbijede bolji kvalitet života.

Pored kompanije Montex Elektronika koja je osvojila treće mejsto u regionu, među finalistima su bile i sljedeće kompanije:

  • Logate koji je nastupio sa projektom ChargeGate. Charge Gate omogućava upravljanje radom električnih punilica putem mobilne aplikacije, dok vozačima električnih automobila daje mogućnost da na jednostavan način pronađu lokaciju punilica i iskoriste uslugu punjenja vozila. Rješenje doprinosi dostizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU.
  • AKKA– prepoznata kao prvi crnogorski modni brend održive mode koji kritički preispituje odnos tehnologije i tradicije u kulturi odijevanja. Polazište za formiranje autentičnog estetskog izraza je tradicija i kulturna baština – u aktuelnoj kolekciji je to narodna nošnja, kojoj se primjenom novih tehnologija i stilizacijom uspostavlja nova vrijednost. Bitan element dizajna je i materijal, koji je nužno biorazgradljiv, biosintetički ili prirodni.Sienersys -ov Green Light koji se bavio problematikom javne rasvjete i nudi rješenje koje je energetski efikasno i ekološki prihvatljivo. Ideja obuhvata upotrebu sistema kontrole LED rasvjete koja se napaja iz fotonaponskog sistema.
  • Digital Bee kompanija koje je aplicirala sa B2B verzijom aplikacije Flourish – pametnog asistenta za razvoj zaposlenih i njihovih soft vještina.
  • GoPlant.me koji je predstavio zelenu i inovativnu smart city platforma sa mobilnom aplikacijom koja omogućava doniranje sadnica po crowdfunding principu. GoPlant.me povezuje gradske uprave, građane i kompanije u cilju ozelenjavanja gradskih i pošumljavanja vangradskih područja, s dugoročnim ciljem poboljšanja stanja životne okoline i unaprjeđenja kvaliteta života u urbanim zajednicama;
  • Infostream kompanija koja je predstavila je projekat koji se odnosi se na onlajn registraciju privrednih subjekata I ima za cilj jačanje državnih institucija kroz digitalizaciju poslovnih procesa i povećanje efikasnosti.
  • Optimus Consulting sa svojim Smart Milk Monitoring sistemom i pametnom kantom za mlijeko ponudio je inovativna rješenje za tržište mljekarstva.
  • Prezla je društveno preduzeće, koje razvija aplikaciju za smanjenje otpada od hrane, povezujući sa jedne strane ponuđače hrane i one kojima je hrana potrebna.
  • Eco fungo se od 2012 god. bavi proizvodnjom svježih šampinjona. Od nedavno us otvorili pogon za preradu šampinnjona u Crnoj Gori. Njihova održva ideja  zasniva se na automatizaciji procesa i i stvaranju uslova za početak proizvodnje glistenjaka, što bi proizvodnju dovelo do  cirkularne ekonomije i izvrnosti u kvalitetu proizvoda.

U NLB Banci su ponosni da se među najbolje ocijenjenim preduzećima u regionu, koja dobijaju direktnu podršku NLB Banke, našla i kompanija iz Crne Gore – Montex Elektronika.

Njihova MOKOS platforma, koja pomaže u ranom detektovanju šumskih požara, prepoznata je u regionu, I kao takva, dobila pomoć u iznosu od 20.000 eura od strane NLB Grupe u znak podrške za implementaciju ovog projekta.

Zaštita šuma od požara je izazov za svaku zemlju, a Crna Gora nije izuzetak, jer svake godine trpi veliku štetu od požara”, kažu u kompaniji Montex Elektronika koja je odlučila da preduzme nešto po ovom pitanju. Tako su, na osnovu istraživanja, počeli da traže rješenje kako bi spriječili rizik od požara i smanjili njihove posljedice, a onda je nastao Mokos, platforma za rano otkrivanje požara i pravovremeno obavještavanje nadležnih službi preko aktivnog monitoring centra. Projekat je ugrađen u lokalnu zajednicu, jer ujedinjuje i koordinira rad nekoliko službi i građana kada dođe do prijave potencijalnog požara.

Zvanice NLB Banke prisustvovale su nesvakidašnjoj modnoj reviji brenda održive mode Akka, takođe učesnika i jednog od finalista konkursa #OkvirPomoći.

Modele su nosile zaposlene u NLB Banci, a ovom prilikom organizovana je aukcija dizajnerskih odjevnih komada, a sav prihod upotrijebljen je za odlazak i učešće dizajnereke Aleksandre Džaković i brenda AKKA na nedjelji mode u Parizu.

Zaposlene NLB Banke nose modele brenda održive mode AKKA

Kako su investicije u obrazovanje i mlade jedan od strateških oblasti djelovanje NLB Banke unutar zajednice, Banka je donacijom od 2.000 eura nagradiila i tim mladih istraživača i naučnika Montenegro Space Research, odnosno Kancelariju za istraživanje svemira, takođe učesnike konkursa Okvir pomoći, kao podsticaj za dalji rad na projektu “Luča“.

Cilj Kancelariju za istraživanje svemira je stavljanje Crne Gore na mapu zemalja koje se bave svemirskim istraživanjem, stvaranje platforme za buduće naučnike, kao i podizanje svijesti o značaju nauke među mlađim generacijama.

Montenegro Space Research prima donaciju

NLB Banka je ovim događajem klijentima željela da uputi poruku da će i ubuduće kreirati prilike u kojima njihove održive biznis ideje mogu dobiti finansijsku i nefinansijsku podršku kako bi se u konačnom implementirale na dobrobit cijelog društva.

Foto by: Aleksandar Jaredić, Nikola Pejović i Vladimir Popović

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *