Mijenjaju se prostorni planovi u Pljevljima, Sutomoru i na Žabljaku, Bojana da postane plovna rijeka

Dodajte komentar

Prostorni planovi na različitim nivoima za pljevaljsku, žabljačku i barsku opštinu biće izmijenjene, a Bojana će čim prije postati plovna rijeka – dogovoreno je na današnjoj 23. sjednici Vlada Crne Gore, koja je u tehničkom mandatu.

Članovi izvršne vlastu usvojili su tri predloga odluka o izradi izmjena i dopuna i to za prostorno-urbanistički plan Opštine Pljevlja i Opštine Žabljak, te Detaljni urbanistički plan za Sutomore – centar u barskoj opštini. Uz to, za sva tri će biti određeni novi rukovodioci izrade plana i naknade za njih i stručni tim izrade ovih izmjena i dopuna.

Ministarka Ana Novaković Đurović kazala je da se intenzivno radi na planskim aktivnostima.

“Nakon donošenja odluka, kreće se s izradom planskih dokumenata. Za to je potrebno vrijeme, ali zaista smo ubrzali aktivnosti”, kazala je ona.

Ministar Goran Đurović je istakao da su ovo strateški važne odluke, a premijer Dritan Abazović da treba ubrzati donošenje planske dokumentacije.

“Bilo je riječi oko pomoći opštinama na sjeveru. Vidio sam različite interpretacije. Apelujem da se donese odluka i da se što prije formira komisija, jer neke opštine na sjeveru koje nemaju izborni proces s pravom hoće da konkurišu i već su uputili prijedloge”, kazao je Abazović.

Ibrahimović kaže da je Vlada nedvosmisleno poslala poruku građanima sjevera da želi da unaprijedi uslove života u tom dijelu.

“Raduje poruka da potencijali sjevera mogu da doprinesu boljem standardu i građana sjevera i budžetu. Juče sam bio u Bistrici, građani protestuju jer su zaustavljeni radovi. Želim da pošaljem poruku da imaju potpunu podršku”, kazao je Ibrahimović.

Kad je u pitanju nacrt lokalne studije lokacije „Donji Štoj“ u Opštini Ulcinj i predlog javne rasprave, Novaković Đurović je istakla da je cilj “suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja i unapređenje turizma”. Navela je i kako je više od 40.000 zahtjeva za legalizaciju pristiglo u opštine, a obrađeno tek oko 3.000.

“Sve što mi radimo, ovoliki ‘gas’ u izradi planskih dokumenata, vezan je upravo za mogućnost legalizacije objekata i zaista se nadamo da će do toga doći”, poručila je Novaković Đurović.

Abazović: Bojana kao Amazon

Premijer u tehničkom mandatu je kazao da su to “složene stvari” i da “treba naći neki sistem” za njihovo rješavanje.

“Ovaj posao je i finansijski isplativ”, dodao je on.

Ministar Ranko Krivokapić je kazao da je prostorna tematika “ozbiljna politika” i da novac za takve projekte lako možemo dobiti od EU.

Abazović je istakao i da Bojanu pretvoriti u plovnu rijeku i već je, kako je kazao, o tome pričao sa zvaničnicima Albanije.

“Bojana je kao Amazon – ogromna je. Može da se razradi saobraćaj”, smatra Abazović.

Krivokapić je dodao da je neophodno pokazati saglasnost oko važnih stvari.

“Bojanu treba pročistiti i staviti u funkciju obje države. To je bitno i kao politička poruka – da prebacujemo teme na razvojnu, ne na istorijsku stranu i razvijamo saradnju u regionu”, kazao je Krivokapić.

Ministar Fatmir Đeka je dodao da treba krenuti konkretno i što brže.

“Ako radimo dobre stvari, treba nas pohvaliti. Ako radimo loše – treba nas kazniti”, poručio je Krivokapić.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *