Završen najveći stečaj u regionu: Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Dodajte komentar

Prema objavljenom pravosnažnom rešenju Trgovačkog suda u Zagrebu, završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra, saopštili su iz Fortenove.

Trgovački sud u Zagrebu je rešenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju Nagodbi poverilaca Agrokora smatra sprovedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave. Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD i Švajcarskoj. Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sistem je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog uticaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u privredama Hrvatske i svih zemalja regiona.

Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna (7,44 milijarde eura), odnos duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna (manje od jednog eura). U samo godinu dana, vanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim su normalizovali poslovanje i završili pregovore o nagodbi povjerilaca, koja je s više od 80 odsto glasova izglasana u julu 2018, a njena pravosnažnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali povjerioci u prosjeku namireni 60 odsto. Pri tom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabilizovanja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreskih obveznika Republike Hrvatske.

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlašćenja i dužnosti vanrednog poverenika iz člana 12. zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlašćenje zastupanja.

“S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih privrednih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s uticajem na cijeli region. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese povjerilaca. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na kraju je visoki postotak s kojim su povjerioci na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, finansijski povjerioci, dobavljači, zaposleni, ja kao stečajni upravnik i cijeli naš tim uložili smo vanredne napore da postupak osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktično bankrotirala. To je bila osnovna pretpostavka za sve ono što smo napravili za tri i po godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta obima duga i dobiti iz operativnog poslovanja, te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijelom regionu. Zahvaljujem svima koji su dali lično konstruktivan doprinos postupku vanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske koja me predložila za odgovoran posao vanrednog povjerenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji me imenovao. Naročito sam ponosan što, zajedno s timom u kome su brojne kolege učestvovale i u postupku vanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo”, rekao je Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka vanredne uprave i okončanja njegove uloge izvanrednog poverenika.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *