Žugić: Potrebno pažljivo praćenje poslovanja banaka i razmatranje uvođenja novih prudencijalnih mjera

Dodajte komentar

Zbog ogromne neizvjesnosti i pratećih rizika, naredni period zahtijevaće pažljivo praćenje poslovanja banaka i razmatranje potrebe uvođenja novih, aktuelnoj situaciji prilagođenih prudencijalnih mjera na mikro i makro planu, naveo je guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić.

On je to istakao u uvodom izlaganju drugog dana Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, koji organizuje Savez ekonomista Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva finansija, Centralne banke i Uprave prihoda i carina Crne Gore, održan je panel guvernera centralnih banaka zemalja iz regiona. Posljednji panel Samita, pod nazivom “Monetarna politika u inflatornom okruženju”, okupio je guvernere iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, razgovarali su, između ostalog, o ulozi centralnih banaka u novim okolnostima, izazovima sa kojima se suočava finansijski sektor i dometima i ograničenjima mjera monetarne politike za ublažavanje inflacije, te načinima preveniranja rizika koje nameće aktuelna kriza.

Žugić je izrazio zadovoljstvo ponovnim okupljanjem guvernera iz zemalja regiona.

“Ovakvi skupovi prilika su da razmijenimo iskustva i stavove i, diskutujući o politikama koje sprovodimo u svojim zemljama, donosimo zaključke o efikasnosti mjera, kao i da dolazimo do rješenja za izazove kojih je danas i previše”, dodao je on.

Učesnici panela su saglasni u ocjeni da, u aktuelnim okolnostima, centralne banke moraju voditi preventivne i adekvatno dizajnirane politike, te da se, paralelno i u saradnji sa nosiocima fiskalne politike, moraju baviti strukturnim izazovima, koji će nesumnjivo uticati na finansijsku i makroekonomsku stabilnost.

“U vremenima izazova i velike neizvjesnosti kakvo je današnje, jasna vizija, sistematsko djelovanje i snažna regionalna saradnja potrebniji su više nego ikada”, zaključili su učesnici panela i izrazili očekivanje da će se globalna ekonomija, uprkos brojnim teškoćama, izboriti sa krizom i zakoračiti na put oporavka i prosperiteta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *