Sve što je proizvela industrija u Crnoj Gori vrijedilo 420 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupna proizvodnja svih industrija u Crnoj Gori lani je vrijedjela 420 miliona eura, što je svega oko 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori koji je procijenjen na 4,9 milijardi, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat o industrijskoj proizvodnji PRODCOM.

To je proizvodnja za domaće potrebe i izvoz. U ovaj oblik industrijske proizvodnje ne računa se električna energija ni primarna poljoprivredna proizvodnja.

Situacija s industrijom u Crnoj Gori je još gora ako se vidi da je proizvodnja sirovog aluminijuma lani vrijedjela 106 miliona eura, ili četvrtinu ukupne nacionalne proizvodnje, a koja je prekinuta krajem prošle godine jer Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda nisu postigli dogovor o cijeni struje.

Prema ovim podacima lani je ukupna proizvodnja sirovog aluminijuma iznosila 45 hiljada tona što je oko 21 odsto više nego u 2020. godini, ali zbog rasta cijena aluminijuma vrijednost proizvodnje povećana je za skoro sto odsto s tadašnjih 58 miliona.

Drugi beton, pa pivo

Drugi proizvod po vrijednosti je svježi beton pripremljen za izlivanje, koga je napravljeno za 29 miliona. To je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su napravljene 703 hiljade tona betona u vrijednosti 37 miliona eura, a lani je proizvodnja ovog proizvoda pala na 551 hiljadu tona. To je nastalo zbog smanjivanja obima radova na auto-putu, ali i značajnog pada aktivnosti u građevinarstvu zbog rasta cijena građevinskih materijala.

Treći proizvod po vrijednosti je pivo, koga je proizvedeno u količini od 320 hiljada hektolitara za 26 miliona eura. Godinu ranije je proizvodnja iznosila 284 hiljade hektolitara, a vrijednost je bila 23,8 miliona eura.

Kobasica i sličnih proizvoda lani je u Crnoj Gori proizvedeno u količini od 4,2 hiljade tona čija je vrijednost procijenjena na 18 miliona eura, što ovaj proizvod dovodi na četvrto mjesto ove liste. Za godinu je količina ove proizvodnje povećana za 40 odsto, s tri hiljade tona, dok je vrijednost rasla za 20 odsto sa 15 miliona.

Sječa četinara dobro raste

Na petom mjestu po vrijednosti proizvodnje nalazi se drvo četinara – “uzdužno testerisano ili rezano, sječeno na komade ili ljušteno”. Njegova proizvodnja za godinu povećana je sa 107 na 133 hiljade kubnih metara, a vrijednost proizvodnje sa 11,8 na 17,8 miliona eura, što je rast od 50 odsto.

Proizvodnja, kako je navedeno, svinjskih butova, plećki i djelovi od njih, s kostima (soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni), vrijedjela je prošle godine 16,6 miliona eura, što je skoro duplo više nego godinu ranije kada je iznosila 8,9 miliona eura. Količinski proizvodnja je povećana sa 1,2 na 2,5 hiljada tona, ovog proizvoda.

Na sedmom mjestu po vrijednosti proizvodnje nalazi se takozvani katranizovani makadam, odnosno smjesa za asfaltiranje puteva. Nje je prošle godine proizvedeno u vrijednosti 15,6 miliona eura, što je značajno više nego godinu ranije kada je vrijedjela 9,7 miliona eura. Količina je povećana sa 191 na 307 hiljada tona.

Crnih i bijelih vina za 21 milion

Proizvodnja crnih vina povećana je sa 47 na 59 hiljada hektolitara, a njihova vrijednost sa 12,3 na 14,4 miliona eura. Prema ovoj statistici proizvodnja bijelih vina se vodi pod drugom stavkom i ona je vrijedjela sedam miliona eura, milion više nego godinu ranije. Količina ovih proizvedenih vina povećana je sa 22,6 na 29 hiljada hektolitara.

Rude i koncentrata aluminijuma (boksit) prošle godine je proizvedeno za 14 miliona eura, što je značajno manje nego godinu ranije kada je vrijedio 19 miliona eura. U hiljadama tona proizvodnja je smanjena sa 897 na 542.

Na desetom mjestu po vrijednosti proizvodnje je svjež hljeb i to kako je navedena definicija – “svjež hljeb, bez dodatka meda, jaja, sira ili voća, koji u suvom stanju po masi sadrži manje od pet odsto šećera i manje od pet odsto masnoće”. Ovog proizvoda napravljeno je u količini od 11 hiljada tona, što je za skoro hiljadu tona više nego godinu ranije. Vrijednost proizvedenog svježeg hljeba povećana je sa 10,7 na 11,8 miliona eura.

Ostalih peciva proizvedeno je u vrijednosti od 9,6 miliona eura, što je tačno duplo više nego u 2020. godini.

Drvna sirovina i pelet čine većinu drvne industrije

Proizvodnja svih vrsta namještaja vrijedjela je lani ukupno četiri miliona eura, međutim proizvodnja samo grubo rezanog drveta iznosila je 18,3 miliona eura, a peleta i briketa za još 11,2 miliona eura.

To pokazuje da drvna industrija i dalje najviše proizvodi jednostavne proizvode i sirovinu, a vrlo malo gotove i složene proizvode na kojima se postiže dodatna vrijednost i više zarađuje.

Proizvodnja peleta je za 50 odsto veća nego u 2020. godini. Većina susjednih zemalja je prošle i ove godine zabranila izvoz ogrijevnog drveta i peleta, kako bi zaštitila svoje šume, ali i svoje građane od rasta cijena jer je ovaj proizvod poskupio sto odsto u odnosu na godinu ranije.

Proizvodnja ljekova povećana na 16,5 miliona eura

Ukupna proizvodnja više vrsta ljekova, koji se prema ovoj metodologiji nalaze u različitim stavkama, iznosi 16,5 miliona eura i porasla je za oko pet miliona eura u odnosu na 2020. godinu.

Među značajnim prozvodima prema vrijednosti, nalaze se ruda i koncentrat olova iz rudnika Šuplja stijena kod Pljevalja u vrijednosti 10,4 miliona eura, kiselog mlijeka za sedam miliona eura, pržene kafe za 8,4 miliona, raznih vrsta stočne hrane za osam miliona eura, cigareta i duvanskih proizvoda za devet miliona eura (novi duvanski kombinat zatvoren u novembru prošle godine), kugličnih ležajeva (fabrika u Kotoru) za sedam i po miliona eura, zavarenih rešetki, mreža i ograda za 4,7 miliona eura, flaširane negazirane vode za 3,6 miliona eura,…

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *