20 zemalja sa najvećim dugom prema Kini (Infografika)

U narednoj infografici možemo vidjeti prvih 20 zemalja po visini duga prema Kini. Ove brojke su iz 2022. godine i dolaze od Svjetske banke.

Source: Visualcapitalist.com

Podaci korišteni za izradu ove grafike mogu se pronaći u tabeli ispod.

Source: Visualcapitalist.com

Pakistan i Angola imaju najveće dugove prema Kini sa velikom razlikom. Obije zemlje su od Kine uzele milijarde kredita za različite infrastrukturne i energetske projekte.

Kritično je to što su se obije zemlje takođe borile da upravljaju svojim dugom. U februaru 2024. Kina je Pakistanu produžila rok dospijeća kredita od 2 milijarde dolara.

Ubrzo nakon toga, u martu 2024., Angola je pregovarala o nižoj mjesečnoj otplati duga sa svojim najvećim kineskim kreditorom, Kineskom razvojnom bankom (CDB).

Može li Kina biti u nevolji?

Kina je zemljama u razvoju obezbijedila preko 1 trilion dolara  kroz svoju inicijativu Pojas i put (BRI), ogroman projekat ekonomskog razvoja koji ima za cilj unapređenje trgovine između Kine i zemalja širom Azije, Afrike i Evrope.

Mnogi vjeruju da bi ovo povećanje kreditiranja moglo biti problem u bliskoj budućnosti.

Prema izvještaju AidData iz 2023. godine , 80% ovih zajmova uključuje zemlje u finansijskim problemima, što izaziva zabrinutost da li će zemlje ikada moći da otplate ove dugove.

Dok Kina tvrdi da je pokretač globalnog razvoja, kritičari na Zapadu već dugo upozoravaju da koristi diplomatiju zamke duga, taktiku u kojoj jedna zemlja koristi zajmove da bi stvorila uticaj na drugu.

Podijeli ovaj članak