Đurović: Crna Gora atraktivna za one koji prebacuju biznise iz Rusije i Ukrajine

Dodajte komentar

Uticaj krize izazvan ratom u Ukrajini neće biti toliki da će ugroziti crnogorsku ekonomiju i turizam, smatra ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je rekao da su najave dobre, te da se očekuje veliki priliv turista iz zemalja iz kojih nije bilo veće posjete u prethodnom periodu.

– Dobro je što crnogorski ugostitelji i hotelijeri znaju da prepoznaju neke druge destinacije. Mislim da je vrijeme da se okrenemo zapadnom tržištu, Skandinaviji, Izraelu jer imamo najave da iz tih zemalja za posjetu našoj zemlji – kazao je Đurović za TV Vijesti.

Na pitanje da li zbog rata u Ukrajini očekuje manji upliv stranih direktrnih investicija, te da li je moguće da se neki ruski investitori povuku iz Crne Gore, Đurović očekuje upravo suprotno.

– Uvjeren sam, a to pokazuju i podaci, da mnogo kompanija koje su poslovale u Rusiji i Ukrajini žele da biznis prebace u sigurnije krajeve i da je Crna Gora jedna od atraktivnijih destinacija za to – rekao je Đurović.

Prvi koraci nakon preuzimanje funkcije u 43. Vladi su, kako je rekao Đurović, da sagledaju stanje u Ministarstvu i napravi odgovoran tim.

– Suština svakog dobrog kolektiva je uspješan tim. Pokušaću da napravim tim stručnih, profesionalnih ljudi koji mogu da vode procese i doprinose razvoju crnogorske ekonomije i turizma – poručio je Đurović.

Kada je u pitanju sprovođenje programa “Evropa sad”, Đurović poručuje da građani ne treba da brinu.

– Ministar finansija će utvrditi kakvo je stanje našeg budžeta i on će izvijestiti Vladu i građane sa zatečenim stanjem, ali vjerujem da će se taj program nastaviti, a mi ćemo učiniti sve da možda i popravimo neke stvari koje nijesu obuhvaćene programom “Evropa sad” – naglasio je Đurović.

On je istakao da će Vlada usvojiti zakon o smanjenju akciza na hranu, koji je predložila prethodna Vlada, dodajući da će danas Odboru za ekonomiju, finansije i budžet predstaviti to rješenje i da se nada da će biti usvojen.

– Taj zakon daje samo okvir kao mogućnost Vladi da u odreženom periodu može poseći za takvom mjerom. Ali nadam se da nećemo morati da posežemo za takvom mjerom – pojasnio je Đurović.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *