Nobelovac Stiglic preporučio Hrvatskoj da ne žuri sa uvođenjem eura

Dodajte komentar

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic rekao je da bi Hrvatska trebalo da pričeka sa uvođenjem eura jer bi, kako tvrdi, šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svijetu, a različito utiču na zemlje.

“To je otvoreno pitanje”, rekao je Stiglic u Briselu gdej učestvuje na 8. Kohezijskom forumu.

“Iz ekonomskog ugla gledanja, potencijalni benefiti (od uvođenja eura) mnogo su ograničeniji od potencijalnih troškova. Postoje argumenti zašto bi trebalo pričekati s ulaskom u eurozonu. Ali, o tim stvarima odlučuje politika”, izjavio je on.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić žele da što prije uvedu Hrvatsku u područje zajedničke valute eura.

“U konačnoj smo fazi da Hrvatska pristupi eurozoni. Hrvatska će biti spremna za uvođenje eura 1. januara iduće godine (2023.)”, izjavio je Plenković u srijedu u Madridu nakon sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Euro je valuta u 19 od 27 država Evropske unije, a neke poput Švedske godinama odbijaju da je uvedu, smatrajući da je nacionalna valuta neophodna za upravljanje ekonomskom politikom.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *