Kompanija Air Montenegro traži da se To Montenegru zabrani korišćenje aviona sa njihovim imenom

Dodajte komentar

Podgorička kompanija Air Montenegro, čiji je osnivač advokat Orle Marković, zatražila je od Privrednog suda da privremeno zabrani To Montenegru upotrebu aviona sa nazivom Air Montenegro, saznaje Pobjeda.

Prijedlog za određivanje privremene mjere sudu je dostavio 28. februara punomoćnik Markovića Nikola Martinović, koji traži da zabrana traje do okončanja sudskog postupka koji će u roku mjesec pokrenuti protiv državne avio-kompanije.

– Dana 17. februara To Montenegro je na svom avionu stavio naziv predlagača „Air Montenegro“ i kao takav doletio na podgorički aerodrom u namjeri da avion koristi. Očito je da je To Montenegro upotrijebio i ima namjeru da dalje upotrebljava naziv predlagača, te mu time može učiniti nenadoknadivu štetu, koja je očito vjerovatna – naveo je Martinović u prijedlogu.

Upozorenje

On je istakao da je u maju prošle godine To Montenegro medijski potencirao reklamu o namjeri korišćenja naziva Air Montenegro, nakon čega su državnu avio-kompaniju upozorili da to ne čini.

– Predlagač je 31. maja prošle godine uputio preporučenom pošiljkom To Montenegru dopis-opomenu kojom mu je stavio do znanja da se protivi korišćenju njegovog naziva i uputio ga u eventualnu povredu određenih normi Zakona o privrednim društvima, kojima je propisana i sankcija za korišćenje tuđeg naziva. Na ovaj dopis To Montenegro nije odgovorio – ukazao je Martinović u dokumentu dostavljenom Privrednom sudu.

Sudu su, uz prijedlog, dostavljeni dokazi u vidu članaka više medija sa fotografijama brendiranog aviona To Montenegra.

Prema podacima iz CRPS-a, Marković je 27. aprila prošle godine osnovao firmu za proizvodnju, promet i usluge pod nazivom Air Montenegro. On je u zvaničnom registru upisan kao osnivač i ovlašćeni zastupnik, dok je Vesko Popović izvršni direktor.

STARI BREND

To Montenegro je 6. aprila prošle godine obavijestio javnost da je Air Montenegro novi naziv brenda pod kojim će letjeti njihovi avioni. Ime su, kako su tada saopštili, izabrali među 500 prijedloga građana.

Osim Markovićevog Air Montenegra, u CRPS-u je upisana još jedna kompanija koja koristi isti naziv. Riječ je o društvu za vazdušni saobraćaj, turizam i usluge Oki Air Montenegro, koje je 2008. godine osnovao Orhan Hodžić. Kako je Pobjeda već ranije pisala, Hodžićeva firma je pravni sljedbenik avio-kompanije koju su 1990. godine osnovali Krsto Kraljević i Dragan Popović.

Martinović je juče Pobjedi potvrdio da Markovićev Air Montenegro nema veze sa Hodžićevom firmom.

Državna kompanija je avion, registarskih oznaka AOA-4O, brendirala u Portugalu gdje je bio na redovnom šestogodišnjem servisu. Njegovom brendiranju ranije se usprotivila i stečajna uprava Montenegro erlajnza (MA) iz koje je poručeno da To Montenegro nema pravo da na avion stavi logo sličan onom koji je koristila bivša nacionalna avio-kompanija. Oni su nedavno zaprijetili da će podnijeti novu tužbu protiv To Montenegra kojom će tražiti naknadu štete zbog korišćenja loga sličnog „„orlu“ MA.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *