Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Dodajte komentar

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima u naredna 24 mjeseca, ukoliko bi na to pristao Uniprom, koji gazduje podgoričkom fabrikom. To su juče saopštili “Danu” iz EPCG, pošto sa Unipromom nisu postigli dogovor u vezi sa cijenom struje za KAP i nakon najave iz Uniproma da će od 15. decembra početi s planskim gašenjem KAP-a jer ne mogu da posluju sa cijenom struje koju im nudi Elektroprivreda.

Unipromu, čiji je vlasnik Veselin Pejović, 31. decembra ističe ugovor sa EPCG prema kojem je plaćao 45 eura po megavat-satu (MWh) električne energije. U toj kompaniji smatraju da bi ugovor trebalo automatski da se produži, jer su redovno izmirili sve obaveze po osnovu utrošene električne energije prema EPCG i naveli da su u 2020. godini plaćali cijenu struje koja je bila veća od tržišne, odnosno veća od cijene na referentnoj Mađarskoj berzi (HUPEKS), za deset eura, čime je EPCG od KAP-a ostalo čistih 5,7 miliona. S druge strane, iz EPCG navode da su ove godine bili u minusu zbog ugovora sa KAP-om, jer su 11 mjeseci struju uvozili za 92 eura po MWh, a prodavali je KAP-u za 45 eura i da su zbog toga ugovora u ovoj godini imali minus od skoro 30 miliona.

Ukoliko bi KAP nastavio da posluje s cijenom od 45 eura po MWh, EPCG bi na mjesečnom nivou imala višemilionski minus zbog čega bi vjerovatno morala da podigne cijene struje građanima i privredi. S tim mjesečnim minusom od oko deset miliona, mogla bi da finansira plate radnicima KAP-a. Istakli su da su u ovoj delikatnoj situaciji, u poziciji da biraju između povećanja struje za KAP-a i povećanja cijena struje za građane.

– Odlučili smo da poštedimo domaćinstva i tržišnim uslovima prilagodimo cijenu za one privredne subjekte koji zarađuju i ostvaruju ekstraprofit pod sadašnjim uslovima. Takav privredni subjekt je, upravo, Uniprom – poručili su iz EPCG.

U EPCG su svjesni značaja KAP-a za ekonomiju Crne Gore i zato će Pejoviću ponuditi da im prepusti KAP, a oni će zauzvrat garantovati radnicima zarade u naredna 24 mjeseca.

– Shodno drastično promijenjenim okolnostima na tržištu, ali i velikom rastu cijena aluminijuma, EPCG je predložila Unipromu novu cijenu koju bi usaglasili na sastanku dvije kompanije. Cijeneći važnost rada kompanije Uniprom za ekonomiju Crne Gore i njenu povezanost sa mnogim preduzećima u zemlji, EPCG je ponudila ostvarene tržišne mjesečne cijene elektične energije na referentoj berzi, ali uz popust od 15 odsto i još dodatih pet odsto za redovnost u isplati faktura. Svjesni enormno velikih tržišnih cijena energije, upravo smo predložili da fakture budu na mjesečnom nivo uz očekivanje da će u narednom peridu doći od stabilizacije tržišta elektične energije. Ovih dana, energija za 2022. godinu može se kupiti na Mađarskoj berzi po cijeni od 150 eura/MWh, što bi značilo da bi cijena prema kompaniji Uniprom bila na nivou od oko 120 eura/MWh. Na ovaj način, EPCG pokušava da se obezbijedi od velikih oscilacija na evropskim i svjetskim berzama električne energije, čime smanjuje rizik poslovanja – kazali su “Danu” iz EPCG.

Pojasnili su da sa Željeznicom i Željezarom imaju ugovore o snabdijevanju, a sa Unipromom je u pitanju trgovački ugovor, a to znači da ako bi postigli ugovor ispod tržišne cijene, onda bi Uniprom mogao da prodaje tu energiju po tržišnoj cijeni trećim licima uz ostvarivanje ekstradobiti.

– EPCG obavlja posao od javnog interesa, proizvodi i snabdijeva električnom energijom sva domaćinstva i privredu naše države. Da bi odgovorila svom zadatku, sigurnoj i stabilnoj isporuci električne energije stanovništvu i državi, EPCG mora stabilno i sigurno poslovati, to je naš osnovni cilj. A to nikako ne podrazumijeva da nekom preduzeću električnu energiju prodajemo po 45 eura, a istu kupujemo po npr. 150 eura. Ko će da snosi odgovornost razlike u cijeni – zaključili su iz EPCG.

Iz Uniproma su juče kazali da je u 2020. godini prosječna cijena na berzi bila 35 eura/MWh, te da je EPCG lani prihodovala više nego što je mogla da proda na berzi.

– EPCG tada nije našla za shodno da spusti cijenu električne energije u skladu s cijenom na berzi, a kako Uniprom KAP ne bi pravio gubitak. Sada EPCG neće da poštuje ugovor koji su u obavezi prema navedenom članu 16. iz ugovora napravljenog za 2021. godinu, a koji je automatski trebalo da se pod istim uslovima produži za 2022. godinu, nego izmišljaju okolnosti koje su nastale na tržištu. Jedna stvar je sasvim očigledna – nepoštovanje elementarnih tržišnih i etičkih pravila poslovanja i naravno sve u cilju nanošenja ogromne štete Unipromu i tolikim porodicama. Ako državi nije u interesu da očuva dobro poslovanje tako velikog izvoznika i da bude kvalitetan partner u razvoju industrije, vjerujem da ni Unipromu ne može biti interes da posluje pod “kamataškim uslovima” rada – poručili su iz Uniproma.

O ovom problemu je sinoć bilo riječi i na sjednici Vlade. KAP zapošljava oko 500 radnika, koji su juče kazali da su zatečeni viješću i da ne žele da učestvuju u gašenju fabrike.

Krivokapić: Naći najbolje rješenje

KAP i EPCG treba da nađu najbolje rješenje kada je u pitanju ugovor o snabdijevanju podgoričke fabrike električnom energijom, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da bi to prepustio tim kompanijama.

– Sve treba preispitati, ali kada bismo pogledali berzu energije u ovom trenutku, vidjeli bismo koliko je cijena struje u Crnoj Gori prihvatljiva i da nema toga privrednika koji ne može da bude konkurentan, jer svi drugi imaju rast tih cijena – rekao je Krivokapić novinarima nakon otvaranja panel debate pod nazivom Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda.

On je dodao da bi trebalo naći najbolje rješenje između dvije strane i da bi to prepustio EPCG i KAP-u.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *