Digitalni token tajlandske kompanije Bitkub porastao za 200 odsto

Dodajte komentar

Kompanija Bitkub Online Co. je jedan od tajlandskih startapa čija je vrijednost porasla za milijardu dolara nakon što je najveća nacionalna banka na berzi kupila više od polovine njenih dionica. Nakon objavljivanja pomenute kupovine vrijednost digitalnog tokena kompanije Bitkub se utrostručila.

Predstavnici Komercijalne banke Sijama (SCB), u kojoj je najveći dioničar sam kralj Tajlanda, u utorak su izjavili da će otkupiti 51 odsto dionica kompanije Bitkub za 17, 85 milijardi bata (535 miliona dolara), procjenjujući ukupnu vrijednost najvećeg tajlandskog operatera za razmenu kriptovaluta na oko 35 milijardi bata (1,046 miliona dolara).

Vrijednost digitalnog tokena kompanije Bitkub skočila je za 200 odsto, sa 98 centi na 2,85 dolara, navodi se u analizama kompanije CoinGecko. Deonice sijamske Komercijalne banke porasle su oko 3,5 odsto, piše Bloomberg.

Potražnja rizičnih sredstava kao što su kriptovalute i proizvodi na tržištu kapitala eksplodirala je u drugoj ekonomiji Jugoistočne Azije nakon što su mladi investitori počeli da tragaju za ulozima sa većim povraćajem i nižim kamatama. Širenje Komercijalne banke Sijama na digitalnu sferu dolazi u trenutku kada zakonodavci upozoravaju investitore o rizicima vezanim za kriptovalute.

Prema riječima izvršnog direktora i osnivača kompanije Bitkub Capital Group Holdings Co. Džirajuta Srupsrisope (Jirayut Srupsrisopa), ova kompanija više nije samo startap, već postaje važan dio infrastrukture Tajlanda u sektoru finansija.

Ulaganje u ovu kompaniju će pomoći SCB da stvori novu priliku za dugoročni rast u novom svijetu finansija, naveo je izvršni direktor ove banke Artid Nantavitaja (Arthid Nanthawithaya). On je dodao da će na ovaj način banka moći da zadovolji nove potrebe klijenata i postane konkurentna na tržištu koje će se razviti za najviše pet godina.

Tajland je, zahvaljujući lokalnim licenciranim kripto menjačnicama, u maju zabilježio rast prihoda do 217 milijardi bata (oko 6,5 milijardi dolara), navodi se u podacima tajlandske Agencije za bezbednost i razmjenu dobara.

Prihodi od kriptovaluta su u periodu od avgusta do oktobra opali i sada se održavaju na mjesečnom nivou od 100 milijardi bata (oko tri milijarde dolara), prenosi Biznis.rs.

Kompanija Bitkub, osnovana 2018. godine, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je profit od 1,53 milijarde bata (45.808 dolara), navode iz SCB. Prihod od trgovanje ove kompanije je u periodu od januara do septembra bio 1,03 biliona bata (oko 31 milijardu dolara), što je 92 odsto ukupnog prihoda licenciranih kripto menjačnica u državi Tajland.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *