Rude na području Andrijevice neiskorišćeno bogatstvo

Dodajte komentar

Brojni podaci ukazuju da opština Andrijevica, pored drugih razvojnih resursa, posjeduje i rudno bogatstvo, čijom bi adekvatnom eksploatacijom mogli da se ostvare pozamašni prihodi.

Na to ukazuju i ispitivanja koja su još prije Drugog svjetskog rata vršena u dijelu sela Konjuhe kada je na lokalitetu zvanom Srevrenica konstatovano da se nalazi ruda srebra.

Ispitivanja su pokazala da u klisurama rijeke Lim, i to u mjestu zvanom Sućeska, postoje nalazišta vulkanita. Evidentirana su i nalazišta mermera i to u dijelu planine Žoljevice, koja se nalazi iznad sela Slatina i Zabrđe i na području sela Cecuni i Kuti.

Da nalazišta mermera predstavljaju razvojnu šansu Andrijevice, potvrđuje i činjenica da je u drugoj polovini prošlog vijeka ispod Žoljevice formiran pogon za njegovu eksploataciju, koji je u jednom momentu upošljavao preko 100 radnika. Taj pogon je godinama uspješno radio dok u tranzicionim procesima nije doživio neslavni kraj kao i sva andrijevička preduzeća.

U međuvremenu, brojni investitori, kako domaći tako i strani, mjerkali su pomenuta nalazišta mermera i drugih rudnih bogatstava, ali su svi uglavnom odustajali zbog nepovoljnog privrednog i političkog ambijenta koji je vladao u Crnoj Gori. Interesovanje za aktiviranje novog rudokopa u Žoljevici i za eksploataciju vulkanita iz Sućeske nedavno su iskazali i neki kineski investitori, ali su na kraju rekli da nije pravi moment da investiraju u Crnu Goru.

Poslije toga, ova rudna bogatstva privukla su interesovanje renomiranih firmi iz Slovačke i Poljske, koje su voljne da otpočnu neki vid proizvodnje na pomenutim lokalitetima. To potvrđuju i odgovorni iz lokalne uprave, navodeći da sve zavisi od Vlade koja gazduje prirodnim resursima.

– Naša delegacija je nedavno boravila u Poljskoj i Slovačkoj, jer su investitori iz tih zemalja pokazali interesovanja za nalazišta mermera u Željevici i vulkanita u Sućeskoj koji se, između ostalog, koristi za pripremanje asfaltne podloge. Oni su nam predočili da se radi o izuzetnim resursima koji predstavljaju razvojnu šansu čitavog kraja. To je predočeno i odgovornima u Vladi Crne Gore od kojih očekujemo da će preduzeti odgovarajuće mjere da ovu inicijativu oko valorizacije rudnih bogatstava u našoj opštini pretočimo u djelo. Računam da će se u ovom slučaju pojednostaviti administrativne procedure i da će se, kroz eksploataciju rudnog bogatstva, otvoriti nova radna mjesta u našem kraju, te da će čitava zajednica od toga imati značajne koristi – kazao je za “Dan” predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić.

On je naglasio da je ubijeđen da se radi o isplativom poslu.

-Nekadašnje preduzeće “Mermer” godinama je radilo uspješno. To znači da i danas, uz osavremenjavanje proizvodnje, slična firma može da bude uspješna. Pogubno je što je te proizvodne pogone neko namjerno zatvorio i firmu prepustio propadanju, dok su radnici završili na birou rada. Zato se te greške moraju ispravljati ako želimo bolju budućnost za Andrijevicu – poručio je Ćulafić.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *