Turci pakuju kofere, radnici brinu za budućnost

Dodajte komentar

U Sindikatu nikšićke željezare s nezadovoljstvom komentarišu jučerašnju vijest ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, da turski vlasnici žele da prodaju tu fabriku. Zabrinuti su, jer kažu, to za sobom povlači niz dilema, prije svega kada je u pitanju njihova egzistencija, te njihov dalji status kod potencijalnih investorora.

Sa 26 godina ušao je u Željezaru i proživo sve njene privatizacije – četiri ukupno od 2002. godine. Sada sa čela Sindikata Željko Rabrenović ispraća i turske investirore koji su u proljeće, prije skoro deceniju, najavili procvat i svijetlo na kraju tunela za nekadšnji zamajac nikšićke industrije.

“Fabrika ne radi, radnici su na devedeset odsto plaćenog odsustva, imamo jednu neizvjesnot koja traje evo pola godine i ne nažalost ne nazire joj se kraj”, kazao je za TVCG Željko Rabrenović

Kada se osvrne na dvadeset godina rada u Željezari, ukus je gorak, kaže Rabrenović.

“Đe smo bili, šta smo radili, šta smo zaradili. A evo nas sad u situaciji smo, u nekoj neizvjesnosti da ne završimo na ulici”, dodaje on.

Menadžment je tokom decenije poslovanja u Nikšiću rijetko otvarao vrata za medije. Posjednji put 2019. priznajući da gomilaju gubitke zbog nelojalne konkurencije sa kineskog tržišta.

“Dajemo sve od sebe da ovu firmu pretvorimo u zdravu i održivu kompaniju koja se može takmičiti sa Kinezima i Rusima na evropskom tržištu”, saopštio je ranije Erkut Alkaja, izvršni direktor Toščelika.

“To su ti strateški partneri bivše vlasti, koji su dolazili i uzimali naša bogatstva koja smo imali, u međuvremenu ih uništili, uništili radnu snagu, i onda na kraju pokupe se, odu, i nikome ništa”, poručio je Rabrenović.

Turci pakuju kofere, a radnici sa nervozom i skepsom čekaju potencijalne investore. Neizvjesnost je sve sto su dobili nakon posjete ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića Turskoj, zaključuje Rabrenović.

“Čini mi se da je ministar došao sa nekim obećanjima i datom riječju, a nikakvih garancija nema. Do kad će da traju ti pregovori Turaka i tih navodnih investitora, kakav će naš status da bude u slučaju prodaje i promjene vlasnika, da li ćemo imati stalne radne odnose ili ćemo završiti na birou rada”, naveo je Rabrenović.

Tosjali grupa kupila je željezaru u stečaju za 15,1 milion eura, na tenderu koji je tada izgubio nikšićki Neksan Miodraga Davidovića.

Obećana je godišnja proizvodnja od 400.000 tona i preko 500 radnih mjesta.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *