41 tim prijavljen za prvi CBCG FinTech Hackaton

Dodajte komentar

Prvi FinTech Hackathon u organizaciji Centralne banke Crne Gore, biće održan od 22. do 24. oktobra. Za učešće na ovom takmičenju čija je tema Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori, prijavio se 41 tim.

Riječ je o 48-časovnom takmičenju u kreiranju najbolje ideje iz oblasti finansijske tehonologije, a poseban akcent stavljen je na digitalno bankarstvo i digitalna plaćanja.

„CBCG organizacijom ovog događaja nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa. Takođe, cilj je podstaći kreativne i inovativne ideje za primjenu savremenih tehnologija u bankarskom poslovanju, sa posebnim fokusom na domen otvorenog bankarstva i platnih usluga“, istakli su organizatori.

Predselekcija 

Predselekcijski žiri CBCG, koji čine stručnjaci iz oblasti bankarstva, digitalnih platnih servisa i komunikacija, danas će završiti selekciju timova za uži krug takmičenja. Izabrani će biti obaviješteni o rezultatima i imaće rok do 21. oktobra da dostave dvominutni video sa prezentacijom ideje, koji će biti prikazan i na otvaranju hakatona.

„Svi timovi koju prođu predselekciju dobiće svoj četvoročlani mentorski tim, sačinjen od predstavnika CBCG za regulativu u oblasti bankarstva, platnog prometa i digitalnih platnih usluga, Udruženja banaka Crne Gore za oblast bankarstva i odnosa sa javnošću i ICT Cortexa za oblast IT-a i odnosa sa javnošću. Kriterijumi za ocjenjivanje su inovativnost – novi servisi, primjenjivost – oslanjaju se na poznate tehnologije, praktičnost – rješavanje konkretnog problema, i funkcionalnost – u službi opšteg interesa i unapređenja socio-ekonomskog položaja svih građana“, navodi se u najavi.

Takmičarski dio, koji u kontinuitetu traje 48 sati, biće održan u hotelu Hilton u Podgorici. Timovi sami raspoređuju vrijeme i obaveze na izradi projekta, ali je obavezno i da obezbijede opremu potrebnu za razradu projektne ideje. S druge strane, imaće obezbijeđen prostor za rad i odmor, obroke i osvježenje.

O najboljim rješenjima odlučivaće sedmočlani žiri sastavljen od predstavnika CBCG, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Udruženja banaka, ICT Cortexa i FinTech Hub-a Hrvatske narodne banke.

Za nagrade 6.000 eura

Pravo učešća na ovom takmičenju imaju crnogorski državljani, tako da raduje veliki broj prijava.

„Tražili smo timove koji su uključeni u projekte koji se tiču FinTech-a ili imaju inicijalnu ideju o tome kako bi se ova oblast mogla unaprijediti u Crnoj Gori. I ne samo njih – bitni su nam i oni koji su zainteresovani za razvoj ovakvih rješenja i žele da svoje ideje iznesu na tržište“, rečeno je Dnevnim iz CBCG.

Žiri će odabrati tri najbolja tima, od kojih će prvonagrađenom pripasti 3.000 eura, drugom 2.000, a trećeplasiranom 1.000 eura.

Učesnici ovog hakatonu imaće priliku i da u 22. oktobra budu dio panela „Uticaj tehnoloških i finansijskih inovacija na razvoj društva u Crnoj Gori“ – međunarodne FinTech konferencije koju takođe organizuju CBCG, ICT Cortex i Udruženje banaka.

Svi zainteresovani mogu ispratiti ovaj panel putem društvenih mreža ICT Cortex-a.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *