Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Dodajte komentar

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene pokazala je da Zeta može da zaradi 1,6 miliona eura. To bi bilo dovoljno samo za operativne troškove, dok se kapitalni izdaci u nacrtu dokumenta ne pominju. Da li ovo znači da Zeta može ili ne ostvariti održivu samostalnost to će se iskristalisati nakon što se studija analizira i ona predstavi javnosti.

Izradu studije naručila je Opština Golubovci. Nasuprot njima iz parlamentarne većine na državnom nivou stižu najave da bi Zeta mogla postati samostalna opština političkom odlukom odnosno promjenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Tako je učinjeno i u slučaju Opštine Tuzi.

U srijedu 22. septembra komisije za praćenje toka izrade studije opravdanosti teritorijalne promjene, formarana u lokalnoj skupštini, sastala se kako bi analizirala nacrt dokumenta. Međutim, nakon sastanka, a i narednih dva dana niko od članova komisije nije bio raspoložen da “Danu” da izjavu. Komentar smo tražili od članova komisije Luke Krstovića, odbornika Demokrata, Aleksandra Kojičića, odbornika Demokratskog fronta i Predraga Anđušića, šefa kluba odbornika DPS-a. Izjavu smo tražili i od Ratka Stijepovića, predsjednika komisije za praćenje toka izrade studije opravdanosti teritorijalne promjene, koji je tražio da mu pošaljemo pitanja, što smo mi i uradili. Stijepovića smo pitali šta je pokazala studija o procjeni samostalnosti Zete, da li ona može sama da se finansira, te koliki su procijenjeni prihodi a koliki rashodi. Takođe, pitali smo i da li su članovi komisije imali primjedbi na nacrt studije i na šta su se one odnosile, da li je primjedbe dostavila Opština Golubovci. Zanimalo nas je i kada se očekuje konačna verzija studije. Od predsjednika komisije tražili smo da nam dostavi nacrt studije.

– Održan je drugi sastanak komisije za praćenje toka izrade studije opravdanosti teritorijalne promjene sa članovima projektnog tima, na kojem su članovi komisije i predstavnici Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, iznijeli svoje prijedloge, primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije finalne verzije navedenog dokumenta. Dogovoreno je da se sve naknadne sugestije dostave putem i- mejl adrese, do izrade finalne verzije, za koju je rok 20. oktobar. Ugovorom o izradi studije opravdanosti teritorijalne promjene, definisane su obaveze ne iznošenja bilo kakve službene informacije, do završetka finalne verzije – saopštio je Ratko Stijepović.

Detalje nacrta studije pokušali smo da saznamo i od Nikole Milovića, koji je zajedno sa još par profesora radio studiju. Međutim, Milović nije odgovarao na telefonske pozive “Dana”.

Zajednička ponuda čiji je nosila Nikola Milović izabrana je za najpovoljnijeg ponuđača za izradu ovog dokumenta. Za njenu izradu ponuđeno je 12.300 eura. Novac se daje iz opštinskog budzeta, dakle iz kase građana.

Izvor: Dan.co.me

Foto: Glavni grad

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *