Rusi stižu 10. avgusta?

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Crna Gora otvorila je prije dva dana granice za ruske državljane, iz kompanije Aerodromi CG na društvenim mrežama uputili su i poruke dobrodošlice, a mediji u toj državi pišu da će prvi avioni iz Moskve za Tivat letjeti već 10. avgusta.

Vlada Rusije 27. jula donijela je odluku o ponovnom uspostavljanju međunardnog avio-saobraćaja, kojom su definisani i uslovi za ulazak za strance i državljane na teritoriju te države. Objavljene su i prve zvanične informacije o letovima za Tursku, Veliku Britaniju, a iako nema zvaničnih informacija, mediji pišu i da su u ponudi avionske karte iz Moskve za Tivat, počev od 10. avgusta. Sudeći prema tim podacima, Crna Gora bi prve goste iz Rusije mogla da očekuje za manje od nedjelju dana – ukoliko ih od posjete Crnoj Gori ne odvrati obaveza da po povratku kući moraju imati urađen PCR test.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odluku o otvaranju granica i ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana donijelo je na sjednici u ponedjeljak. Nakon sjednice, skoro pred ponoć, saopštili su da je operativni štab za turističku privredu predložio da se te države stave na “zelenu listu”, što znači da njihovi rezidenti u Crnu Goru mogu da ulaze bez ostalih uslova.

“Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama našeg okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe naše turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, NKT je ocijenilo da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih rezidenata”, saopšteno je, pored ostalog, nakon sjednice.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče nisu odgovorili “Vijestima” na osnovu kojih kriterijuma su granice otvorene za Rusiju i Azerbejdžan i zašto Republika Srbija još nije na žutoj ili zelenoj listi. Prema podacima iz tih zemalja, Rusija ima 127,2 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, Azerbejdžan 40,49, dok je u Srbiji ta stopa 138,91. Poređenja radi, u Crnoj Gori je 228,41 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Izvještavajući da je Crna Gora za njihove državljane otvorila granice, da se u Crnu Goru može bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, portal mir-da.ru naveo je i da je “jedina prepreka nedostatak letova, koji su ukinuti krajem marta zbog pandemije kovida-19”.

“Međutim, letovi bi mogli biti uspostavljeni u narednim danima, jer, kako smo objavili 1. avgusta, ruska vlada razmatra ukidanje zabrane letova za sve međunarodne destinacije u roku od 10 dana, a ‘Aeroflot’ već prodaje karte za Tivat od 10. avgusta”, objavio je taj portal.

Let iz Rusije nije potvrđen ni na aerodromima u Podgorici i Tivtu, a o njima nema zvaničnih informacija ni na vebsajtu Aerodromi Crne Gore.

Na pitanja “Vijesti” o odluci NKT da odobri nesmetan ulazak u Crnu Goru za njihove državljane, nisu odgovorili iz ambasade Rusije i Azerbejdžana. Prema podacima Monstata, državljani Rusije prošle godine činili su skoro trećinu od ukupnog broja gostiju koji su u Crnoj Gori boravili u privatnom smještaju. Od 1,35 miliona turista, Rusi su ostvarili 29,1 odsto noćenja. Prema posljednjim podacima, državljani Rusije su u maju i junu ove godine ostvarili 182, odnosno 718 noćenja u Crnoj Gori.

Nakon odluke o otvaranju granica, vlasti Ruske Federacije državljanima su sugerisali i da, ukoliko putuju u inostranstvo, radije borave u hotelima, umjesto privatnom smještaju i hostelima, a sugerisano je i da koriste taksi prevoz i da se hrane ili u sobi ili da biraju otvorene prostore.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *