CAMA: Ispitati sumnje o Plantažama

Dodajte komentar

Crnogorska asocijacija manjinskih akcionara (CAMA) dostavila je premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku Savjeta Državne revizorske institucije (DRI) Milanu Daboviću njihovo junsko obraćanje Komisiji za tržište kapitala u kojem je iskazana sumnja u moguće lažiranje finansijskih izvještaja u većinski državnim Plantažama i u nerealno prikazivanje vrijednosti zemljišta preduzeća, kao i o nedostatku cjenovno osjetljivih informacija o sudbini propale fabrike briketa Plantomp i vansudskom poravnanju s poslovnim partnerom.

Do dopisa Markoviću i Daboviću došlo je nakon što je, za sada, izostala reakcija Komisije kojoj su se manjinski akcionari 26. juna obratili zahtjevom da preduzmu mjere u vezi s emitentom – 13. jul Plantaže i pozvali nadležne organe da se otvori istraga o finansijskim izvještajima, odnosno ispitaju optužbe o njihovom lažiranju.

“Kako od ovog državnog organa nema ni naznake bilo kakve reakcije, a nakon Vašeg javno ispoljenog interesovanja za rješavanje situacije u vezi s kompanijom 13. jul – Plantaže, odlučili smo da se obratimo i direktno Vladi. Dijelimo Vaše mišljenje da se ne može generalizovati učinak menadžmenta u većinski državnim preduzećima, jer neka iz te kategorije posluju sasvim solidno. Takođe, u pogledu odnosa s manjinskim akcionarima ne postoje sukobi s menadžmentom, sem u Plantažama”, ističe se, između ostalog, u pismu direktora CAMA Aleksandra Raspopovića premijeru.

Komisija još bez odluke

Raspopović je naveo da “u nekim većinski državnim preduzećima dolazi do uspješne saradnje s manjinskim akcionarima i participacije u upravljanju, što se najbolje vidi na primjeru Luke Bar”.

“Interes manjinskih akcionara identičan je kao i državni interes, a to je povećanje vrijednosti naše zajedničke imovine… ”, dodao je Raspopović. Na pitanje “Vijesti” da li je Komisija razmatrala zahtjev CAMA, regulator na tržištu je odgovorio da je “zahtjev u proceduri obrade” i da još nije donijeta odluka. Naveli su da je CAMA zahtjev dostavila Komisiji, odnosno svakom članu, 26. juna.

U pismu predsjedniku Savjeta DRI, Raspopović je naveo da CAMA okuplja male vlasnike akcija kompanija iz Crne Gore, a koje je nastalo “iz potrebe da se manjinskim akcionarima pruži profesionalna i efikasna zaštita njihovih prava i interesa, kao i da se njihova pregovaračka pozicija u odnosima s većinskim akcionarima i institucijama sistema podigne na veći nivo”. Dostavili su im na uvid prijavu Komisiji za tržište kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *