Da li mali akcionari imaju koristi od prodaje Komercijalne banke?

Dodajte komentar

Prema Zakonu o preuzimanju Republike Srbije, budući vlasnik ne mora da ponudi istu cijenu i državi i manjinskim akcionarima.

Privatizacija Komercijalne banke ulazi u završnicu, a Siniša Mali, ministar finansija, najavio je da očekuje da do 2. decembra stignu četiri obavezujuće ponude. Pretpostavlja se da je riječ o ponudama slovenačke NLB banke, Rajfajzena, AIK banke Miodraga Kostića, a nepoznato je ko je četvrti, jer je Direktna banka odustala.

Mali akcionari banke nemaju vajde od njene prodaje, jer budući vlasnik ne mora da kupi i njihove akcije.

U aktuelnoj privatizaciji nude se državne akcije, i to do maksimalnih 83 odsto vlasništva, a može i manje – 50,1 odsto vlasništva. Budući vlasnik može da da ponudu i malim akcionarima samo ako to želi, jer obavezu nema.

Prije dva dana ova banka je na berzi bila dobitnik zabilježivši skok vrijednosti akcija od 7,9 odsto.

Nenad Gujaničić, broker kuće „Momentum sekjuritiz”, kaže da je vrijednost akcija Komercijalne banke u ovoj godini porasla 50 procenata u očekivanju privatizacije. Trenutno se njima trguje po cijeni od 3.300 dinara, što je oko 77 procenata knjigovodstvene vrijednosti banke. Knjigovodstvena vrijednost akcije na kraju septembra bila je 4.288 dinara, što znači da banka knjigovodstveno vredi oko 613 miliona eura.

“Ipak, trgovanje akcijama Komercijalne banke nije toliko dinamično i u njemu ne učestvuje veliki broj investitora, koliko bi moglo da se očekuje za jednu kompaniju koja se nalazi pred prodajom, prije svega zbog toga što novi većinski vlasnik, prema domaćem zakonu o preuzimanju, nema obavezu da istovetnu cijenu ponudi i manjinskim akcionarima”, kaže Gujaničić a prenosi Politika.

Dodaje da je ovakva svojevrsna diskriminacija manjinskih akcionara već viđena na primjeru Čačanske banke, koju je kupila turska Halk banka. Turci su preuzeli akcije države i međunarodnih finansijskih institucija, ali nije uslijedila ponuda za preuzimanje za manjinske akcionare. Halk je preuzeo Čačansku u junu 2015. godine, da bi krajnja konsolidacija vlasništva uslijedila tek u septembru 2017. godine, kada su i manjinski akcionari mogli da prodaju akcije u ponudi za preuzimanje.

“Komercijalna banka poznata je po niskom nivou akcionarske kulture, iako se kompanija nalazi na listingu Beogradske berze, i predstavlja retku kompaniju sa Beogradske berze koja akcionarima duguje dividende još od 2015. godine”, kaže ovaj broker.

Inače, ovaj berzanski stručnjak više puta je upozoravao na obespravljenost malih akcionara, što je dovelo do toga da je naša berza zamrla, bez nade u oporavak. Navodi da je rangiranje kompanija prema kvalitetu korporativnog upravljanja pokazalo da među najboljim firmama koje se nalaze na listingu Beogradske berze često ne postoji zadovoljavajući odnos prema akcionarima i investitorima, prenosi Bankar.rs.

“Na jednoj od skupština akcionara protokol ne dozvoljava da se postavi pitanje, ima kompanija koje akcionarima već četiri godine nisu isplatile dividende, kao i kompanija čiji većinski vlasnik godinama pokušava da konsoliduje vlasništvo izbegavajući davanje ponude za preuzimanje, ali i kompanija koje su promenile svoju djelatnost, međutim skupština akcionara nije imala uvid u ugovor o koncesiji da vidi zašto se to desilo”, navodi on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *