Stigla 72 zahtjeva za zaštitu prava intelektualne svojine

Dodajte komentar

Tržišna inspekcija je od 2014. do kraja oktobra dobila 72 zahtjeva za zaštitu prava intelektualne svojine od renomiranih preduzeća koji štite svoje brendove.

„U otkrivanju prisustva falsifikovanih brendova na tržištu od značaja je saradnja sa nosiocima prava, jer je na taj način obezbijeđena veća efektnost rada inspektora na terenu“, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su objasnili da je najčešće riječ o robi koja nema dokaza o porijeklu i privremeno se oduzima shodno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

„U ovim postupcima uklonjen je i veliki broj komada krivotvorene robe. U 549 slučajeva oduzeta je roba bez dokaza o porijeklu, u vrijednosti od 149,77 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Uprave su prilikom nedavne posjete eksperata Evropske komisije predstavili svoje institucionalne kapacite po pitanju zaštite prava intelektualne svojine i predočili rezultate nadzora za period od 2014. do oktobra ove godine.

„Treba napomenuti da je u ovoj oblasti Tržišna inspekcija obavila preko dvije hiljade kontrola koje su se odnosile na zaštitu autorskih i srodnih prava i zaštitu žiga, odnosno robne marke u oblasti industrijske svojine“, dodaje se u saopštenju.

Kada je statistika posrijedi u prometu optičkih diskova oduzeto je 2,68 hiljada komada krivotvorene robe, nađeno je 917 računara na kojima se koristilo 1,44 hiljade piratizovanih softvera, dok je u oblasti povrede žiga oduzeta roba u 43 slučaja u vrijednosti od 14,29 hiljada eura.

„Navedeni podaci govore o snažnom angažmanu Tržišne inspekcije da zaštiti intelektualnu svojinu koristeći pritom procedure koje se praktikuju u zemljama članicama Evropske unije“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *