Izložba radova Ivanke Vane Prelević u prostoru za umjetnost Societe Generale banke

Dodajte komentar

U Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro otvorena je izložba umjetnice Ivanke Vane Prelević.

Izloženo je osam objekata na zidu, o kojima je umjetnica izjavila:

Reljefi su serija pejzaža rađenih u kombinaciji naizgled nespojivih materijala – vatelina, cementa i metala. Kombinujući klasične materijale sa neumjetničkim dolazila sam do novih likovnih vrijednosti koje osvježavaju ideju, stvarajući tako nova značenja.

Oblici od vatelina – paperjasto vlaknaste strukture, koji imaju meku, suptilnu formu, asociraju na snove i težnju ka prirodi. Iz mekih oblika izbijaju metalni elementi koji prijete da zarobe i sputaju pozitivne misli. Konture pejzaža prelila sam cementnom košuljicom, čime želim da uputim na nekontrolisanu urbanizaciju.

 Kontrastima između betonskih oblika i oblika od vatelina želim da ukažem na neuravnotežen odnos između savremenog života i prirodne sredine.  Kroz ove radove bavila sam se međuljudskom otuđenošću – nedostatak empatije pojedinca koja se oslikava i na odnos čovjeka prema prirodi, u vremenu kada su briga i harmoničan odnos samo krhka iluzija. “

Ivanka Vana Prelević diplomirala je 1990. i magistrirala 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2006 god. na odsjeku scenografije u klasi prof. Geroslava Zarića.

Član je ULUCG-a od 1992.

Stalno je zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu od 1995, a od 2006. do 2010. bila je angažovana na Atlas televiziji kao scenograf. Učestvovala  je kao autor scenografije i autor kostima i lutaka na preko trideset pozorišnih i baletskih predstava.

Bila je i scenograf animiranog filma “Nastup“ ( autorke Katarine O Hern, Centar film Beograd, 2007.) i na filmu „Gledaj me“ (scenariste i režisera Marije Perović, Katun Movies Podgorica, 2008.).

Dobitnica je stipendije “Velibor – Bucko Radonjić” 2002. Crnogorskog narodnog pozorišta za scenografiju, kao I brojnih nagrada za likovnu umjetnost:

–           1995, 2002. i 2004. Podgoričkog likovnog salona;

–           1996. i 2002. Zimskog salona u Herceg Novom;

–           2006. Pivo Karamatijević;

–           2012. Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore;

–           2014. Prva nagrada za intermedije na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu;

–           2014. Gran Pri Crnogorskog likovnog salona “13 novembar” na Cetinju;

–           2016. Treće nagrade na konkursu Sinhro-Art konstrukcija Porto Montenegro, Tivat;

–           2016. Godišnja nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika.

Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Facebook i Twitter.                                         

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *