EPCG i Fortum grade solarnu elektranu u Ulcinju

Dodajte komentar

Tenderska komisija za otvaranje i rangiranje ponuda je na osnovu Javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska gora u Ulcinju, za prvorangiranog ponuđača za izgradnju solarne elektrane izabrala konzorcijum EPCG i Fortum, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora su kazali da je taj konzorcijum u okviru svoje ponude i propisanih kriterijuma dao najbolje uslove u smislu broja novootvorenih radnih mjesta, visine zakupnine i tehničke osposobljenosti.

“Konzorcijum EPCG i Fortum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa po kvadratu sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta. Takođe, ponudom ovog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura”, kazali su iz Ministarstva.

Za izgradnju solarne elektrane u Ulcinju, početkom septembra su se prijavili konzorcijumi finski Fortum, Elektroprivreda i Sterling & Wilson iz Indije, konzorcijum IREDL -kojeg čine malteška kompanija International Renewable Energy Development kineski Zhuai Singyes Green Builidnig Techonology. U trećem konzorcijumu Montesolar su crnogorske firme Sunderland i Bemax, francuska kompanija Samgreenpower i korporacija Solon iz SAD-a.

U zakup će biti dato 6.621.121 kvadrata zemljišta u državnoj svojini, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 megavata.

Predviđeno je da radovi na elektrani, u koju će biti investirano oko 300 miliona eura, ne traju duže od tri godine. Nakon izgradnje solarne elektrane i njenog puštanja u rad, građani neće, preko računa za struju plaćati podsticaje za struju proizvedenu iz tog energetskog objekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *