Naslovne strane dnevnih novina za 3. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Crnogorski aerodromi opslužili 240.830 putnika

Aerodromi u Tivtu i Podgorici su od početka godine do kraja marta opslužili 240.830 putnika, što je 38.000 više nego u istom periodu 2017, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore. Kroz podgorički aerodrom u ovom periodu je prošlo 181.380 putnika, a kroz tivatski 59.450.

U blokadi 16.686 računa

Na novom spisku preduzeća sa računima koji su bili blokirani posljednjeg dana marta, nalazi se 16.686 kompanijasaevidencije | Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i Centralne banke Crne Gore (CBCG). Prema podacima koje CBCG redovno objavljuje, na spisku je 120 firmi više nego na kraju februara. Od ukupnog broja, 13.161 firma je u CRPS-u, a 3.525 preduzeća je samo u evidenciji CBCG.

Tri četvrtine zaposleno u uslužnim djelatnostima

U Crnoj Gori prošle godine je bilo zaposleno 229.300 )d ukupno radno aktivnih 273.200 stanovnika, što je porast za 2,3 odsto, pokazuju rezultati Monstata. Broj nezaposlenih smanjen je za 9,1 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 43.900.

Dan

Posluju sa profitom, a Vlada hoće da ih proda

Budvanska rivijera i Institut “Simo Milošević, koje je Vlada uvrstila na listu preduzeća za privatizaciju u ovoj godini, završili su 2017. poslovnu godinu sa profitom i na kraju prošle godine imaju preko milion eura neraspoređene dobiti.

Acu dijele milione, dakićevcima ne daju centa

Demokratska Crna Gora je ukazala na kršenje prava bivših radnika “Radoja Dakića, kojima se više od deset godina ne isplaćuju potraživanja po osnovu pravosnažnih sudskih odluka. Tim povodom je predsjednik te partije Aleksa Bečić drugi ghut uputio otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, dok je poslanik Demokrata Danilo Šaranović skrenuo pažnju javnosti da Vlada i dalje krši prava bivših radnika podgoričkog preduzeća.

Besplatna polisa za kredite do 10.000

Sosijete ženeral banka Montenegro ponudila je respekt gotovinski kredit za penzionere koji se može dobiti uz besplatnu polisu osiguranja i bez zdravstvenog kartona.

Pobjeda

Broj blokiranih povećan za 120

Centralna banka je juče objavila novi spisak preduzeća i preduzetnika sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 120 kompanija više nego na prethodnom, ili ukupno 16.700.

Druga rata dospijeva 30. aprila

Poreska uprava je juče podsjetila obveznike dajejuče istekao produženi rok za plaćanje prve rate poreza na dobit, a daje druga do 30. aprila tekuće godine. Rok za plaćanje treće rate je 31. maj, četvrte 30. jun, odnosno 2. jul zato što je neradni dan. Peta rata treba da se plati do 31. jula, a šesta do 31. avgusta.

Nema smanjenja PDV na polovnu robu i putničke agencije

Nema razloga za smanjenje stope PDV na polovne proizvode, rečenoje Pobjedi iz Ministarstva finansija, kojeje u ovoj godini planiralo izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost. U programu rada Vlade, koji je usvojen u martu, između ostalog je navedeno da su u planu izmjene zakona o ovom porezu u dijelu koji se odnosi na oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *