Najveća bruto plata u Crnoj Gori za prošlu godinu 71.551 euro

Dodajte komentar

Najviša bruto zarada u prošloj godini isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti konsultantskih usluga u oblasti informacionih tehnologija i iznosila je 71.551 eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Poreskoj upravi.

Prema podacima kojima raspolaže ta finansijska institucija, ovaj iznos unijet je u izvještaj o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje pod šifrom “1 zarade”, ali nij e riječ o redovnom mjesečnom primanju.

“Navedeni iznos isplaćen je predmetnom licu samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenog, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja”, istakli su u Poreskoj.

PORASLA UPLATA DOPRINOSA

Ova zarada je, pak, 4,3 puta manja od najviše bruto plate u 2016. godini, koja je bila 307.670 eura, a isplaćena je osobi zaposlenoj u sektoru razrade građevinskih projekata.

Što se tiče uplate poreskih obaveza po osnovu zarada, one su u prošloj godini bile neznatno veće u odnosu na 2016.

“Ukupna naplata poreza i doprinosa na lična primanja u 2017. iznosila je 648.456.590 eura, što je više od 20 miliona eura iznad ostvarenja naplate po istom osnovu u 2016. godini”, rekli su u Poreskoj.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, koji se odnose na novembar prošle godine, prosječna bruto zarada u Crnoj Gori iznosi 768, a neto 512 eura. Ujedno, to je najviši prosječni iznos, koji je tokom 2017. godine zabilježen još samo u aprilu.

NAJNIŽE PLATE U ADMINISTRACIJI

Najviše prosječne neto plate u novembru su obračunate zaposlenima u finansijskim djelatnostima u iznosu od 923 eura, a nešto niže su u prosjeku dobijali radnici kompanija za snabdijevanje električnom energijom 895 eura. U segmentu informisanja i komunikacija, prosječna plata iznosila je 682 eura, u poslovanju nekretninama 657, a rudarstvu 618 eura.

Slijede zaposleni u državnoj administraciji i odbrani, koji su u novembru prosječno primali 593 eura, zdravstveni i socijalni radnici 553 eura i radnici u sektoru saobraćaja i skladištenja 545 eura.

Najniže prosječne plate primali su radnici u trgovinama 348 eura i administrativni i pomoćni službenici 339 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u novembru su u odnosu na mjesec ranije porasle 1,8 odsto. Najveći rast zabilježen je u sektorima poslovanja sa nekretninama i usluga smještaja i ishrane od 6,5 odsto.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *