Naslovne strane dnevnih novina za 9. oktobar + Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Novac CBCG mora kontrolisati DRI

Nezavisnost i samostalnost Centralne banke (CBCG) predstavljaju imperativ njenog efikasnog funkcionisanja koji ne smije biti ugrožen ni na koji način. Međutim, ovlašćenje Državne revizorske institucije (DRI) da vrši reviziju zakonitosti i cjelishodnosti ostvarivanja ciljeva i izvršavanja ustavnih funkcija CBCG ne narušava njenu nezavisnost i samostalnost, kazao je u intervjuu Vijestima dr Ilija Vukčević iz Instituta za pravne studije i docent na pravnoekonomskoj grupi predmeta Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica, povodom spornog predloga izmjena zakona o CBCG.

Častili MA sa još 2,3 miliona eura

Vlada je na sjednici 21. septembra ove godine dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona eura umjesto u državni budžet daju kao garanciju keš kolateral Montenegro erlajnsu za kredit kod Hipotekame banke, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare poslanik SDP-a Raško Konjević

Adresa Deripaske nije neophodna

Vrhovni sud Crne Gore poništio je presude Privrednog i Apelacionog suda kojima je odbijen tužbeni zahtjev bivšeg radnika, povjerioca Rudnika boksita u stečaju Raša Čivovića, koji je osporio potraživanja vrijedna oko 22 miliona eura dvije firme Olega Deripaske, i tražio naknadu štete.

Dnevne novine

Ulaganjem u nekretnine do ekonomskog državljanstva

Strane direktne investicije u Crnoj Gori mogle bi biti značajne ako bi program ekonomskog državljanstva bio dobro osmišljen, pravilno implementiran i profesionalno vođen, ocijenio je načelnik sektora za savjetovanje vlada u kompaniji Henley and Partners Dominique Bolli.

TUI zainteresovan za gradnju rizorta na Adi

Najveći svjetski turoperator TUI, koji posluje sa zakupcem dijela imovine Ulcinjske rivijere Karisimom Hotels&Risorts, zainteresovan je za gradnju specifičnog turističkog rizorta na Adi Bojani, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera Radomir Mikan Zec.

Luka Kotor oštećena za milion eura zbog pilotaže

Luka Kotor, koja bi trebalo da bude pokretač privrednog razvoja Opštine, oštećena je za više od milion eura kada je privatnoj agenciji dodijeljeno pravo na pilotažu, odnosno uvod brodova u zaliv, tvrdi predsjednik kotorskog odbora Liberalne partije Vido Drašković.

Dan

Tajkunima punili džepove

Privatizacije u Crnoj Gori, u najvećoj mjeri, nijesu sprovedene sa željom da se ozdrave preduzeća, već da se mahinacijama dovedu do gašenja, hiljade radnika ostave bez posla, a vrijedna imovina pređe u vlasništvo privilegovanih pojedinaca, dobro poznatih crnogorskoj javnosti, ocijenio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Profit Aerodroma od 2,3 miliona dali kao garanciju

otpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita ugovore kojima je profit Aerodroma Crne Gore od 2,3 miliona eura dat kao garancija Montenegroerlajnzu (MA) za kredit kod Hipotekarne banke.

Zbog nezakonite presude plaćaju 310.000

Radnici ulcinjskog hotela “Otrant nakon šest godina sudskog spora kojim su potraživali isplatu neisplaćene zarade “osuđeni su da plate 310.322 eura na ime sudskih troškova. Ovu presucu donijela je sudija Osnovnog suca u Ulcinju Lirija Buzuku i to, kako navodi pravni zastupnik radnika, advokat Nebojša Batrićević, na nezakonit način.

Pobjeda

Jahtu ima 38 Crnogoraca

Pod crnogorskom zastavom plovi 220 jahti, od kojihje 38 u vlasništvu naših državljana, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U kreditima 2,6 milijardi

Prema podacima izjula, banke su odobrile 2,6 milijardi eura kredita, štoje rast od 1,3 odsto na mjesečnom i 7,4 odsto na godišnjem nivou. Odnos između kredita i depozita u julu je bio niži u odnosu na uporedni mjesec prošle godine i iznosio je 0,87 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Traže bijelu knjigu privatizacije

Privatizacije u Crnoj Gori, u najvećoj mjeri, nijesu sprovedene s ciljem ozdravljenja preduzeća, već da se mahinacijama dovedu do gašenja, hiljade radnika ostavi bez posla, a vrijedna imovina pređe u vlasništvo privilegovanih pojedinaca, izjavio je Danilo Šaranović (Demokrate).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *