Nasdaq treći dan u padu, evropske banke među najvećim gubitnicima

Dodajte komentar

Berzanski indeksi u Americi zabilježili su mešovito kretanje na jučerašnjem trgovanju.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio je treći dan uzastopno, okončavši trgovanje na nivou na 6.213 poena. Pokazatelj Dow Jones je ojačao 0,1% na 21.703 poena, predvođen rastom akcija Home Depot-a od 1,2%. Indeks S&P500 je blago porastao na 2.428,4 poena, a najslabiji učinak registrovali su sektor finansija i tehnološki sektor.

Tehnološke akcije predstavljaju najveće dobitnike od početka godine, na momente je skok bio i preko 20%, dok su finansijske akcije u posljednja tri mjeseca porasle skoro 5%, nakon slabog početka godine.

Nafta je zabilježila oštru negativnu korekciju, spustivši WTI 2,3% na 47,4 USD po barelu, dok je Brent izgubio 2,1% vrijednosti na 51,6 USD po barelu.

Evropska tržišta pretežno su oslabila na jučerašnjem trgovanju, dok su investitori i dalje zabrinuti oko daljeg rasta geopolitičke neizvjesnosti. Njemački DAX se spustio 0,8% na skoro 12.066 poena, dok su francuski CAC i britanski FTSE pali 0,5 odnosno 0,1%, respektivno. Akcije banaka bile su među najvećim gubitnicima a dan su okončali u crvenom svi najveći predstavnici ovog sektora: BNP Paribas, Deutsche Bank, Societe Generale i Commerzbank.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *