Slovenački parlament usvojio “Lex Mercator”

Dodajte komentar

Slovenački parlament s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio je zakonski predlog vlade, nazvan “Lex Merkator”, o zaštiti slovenačkih interesa u postupku restrukturiranja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu koncerna “Agrokor”.

Zakon se donosi u vanrednoj situaciji kako bi se spriječilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca, koji ima gotovo 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju da podmiruje svoje finansijske obaveze.

Usvojenim zakonom “Agrokor”-ova ćerka-firma definiše se kao slovenačko “sistemsko preduzeće”, važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost. “Leks Mercator” stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana “Mercator”-ove uprave, koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i “Mercator”-a.

Za razliku od hrvatskog “Lex Agrokora”, kojim je hrvatska država preuzela upravljanje “Agrokor”-om, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo nego želi da zaštiti zaposlene u “Mercator”-u, njegove dobavljače i da spriječi odliv novca u “Agrokor”, koji je u problemima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *