Svjetska banka: Novac sa berze preusmjeriti nerazvijenim zemljama

1 komentar

Svjetska banka planira da pronađe novi izvor sredstava za finansiranje projekata u zemljama u razvoju, a ideja je navodno oduševila američkog predsjednika Donalda Trampa. Kako je u intervjuu Reutersu izjavio predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, ta institucija će se okrenuti privatnim investitorima da bi obezbijedila novac za projekte.

Kim ističe da namjerava da mobiliše stotine milijardi dolara, koje su sada uložene u državne obveznice, a donose vrlo mali prinos i da ih preusmjeri u finansiranje razvojnih projekata, koji bi donosili viši godišnji povraćaj.

Razlog za traženje novog izvora finansiranja su sve manji doprinosi, koje uplaćuju države, a s druge strane zemlje u razvoju imaju sve veće potrebe za finansiranjem razvojnih projekata. “Direktno sam razgovarao s predsjednikom Trampom i rekao mu za neophodnost ove promjene pristupa, kako bi efikasnije sarađivali s privatnim sektorom”, istakao je Kim.

Podsjetimo, Trampova administracija predlaže da se u sljedeće tri godine smanji budžetsko finansiranje multilateralnih razvojnih banaka za ukupno 650 miliona dolara. Doduše, ovaj predlog mora odobriti Kongres.

Novi poslovni model podrazumijeva korištenje tehničke ekspertize Svjetske banke i njenih garancija, kako bi projekti bili što manje rizični, a time i privlačniji privatnim investitorima, poput penzijskih fondova i osiguravajućih kompanija, kazao je Kim. Praktično iskustvo Svjetska banka može pronaći u prošlogodišnjem projektu Međunarodne finansijske korporacije. U Zambiji je, naime, sprovedena aukcija za privatne investiture, koji su željeli da ulože u fotonaponske solarne elektrane. Investicije su potrebne s obzirom na procjene da će dvije trećine sadašnjih manuelnih poslova postati automatizovano.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kakvi pretplaceni dokonjaci…Ne traze modele da se finansiraju zemlje u razvoju nego traze opravdanja da ostanu kao vazni cinioci razvoja, posto su konacno zemlje u razvoju dovoljno edukovane da im ne trebaju ovi losi savjetnici.
    Ovo je prvi znak da je MMF shvatio sta se desilo 2008-e, za razliku od SBG, koji je najvjerovatnije obsolete…
    A da su dobili podrsku od Trump-a, koji o ovim pitanjima nista ne zna, je taman vazno kao i kad se tekuce spinuje da berza raste nekontorlisano jer ce se mijenjati stopa poreza na dobit u SAD, a tome treba bar dvije godine da se stvarno nesto promijeni, nakon odluke Kongresa SAD a ne loseg predsjednika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *