Pregled štampe za 5. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Krivična protiv tenderske komisije

Sindikalna organizacija Luke Bar podnijela je krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu protiv članova Tenderske komisije za privatizaciju te kompanije.

Profit Jugopetrola preko pet miliona

Kompanija Jugopetrol u prošloj godini je zabilježila profit od 5.028.376 eura,što je dva odsto više nego u 2015.

PDV visok, slaba podrška banaka

Finansijska ograničenja u pokretanju i vođenju biznisa jedna su od najznačajnijih biznis barijera na koju su ukazali preduzetnici u okviru sprovođenja projekta “Bez barijera. Da posao ne stoji”.

Dnevne novine

Prijavljene 104 barijere

Građani su u okviru projekta “Bez barijera. Da posao ne stoji”, od aprila prošle do marta ove godine, prijavili ukupno 104 barijere, od čega se većina odnosila na ograničenja u poslovanju, neefikasnu administraciju i finansijske prepreke u pokretanju i vođenju biznisa.

Pregovori o finansiranju u poodmakloj fazi

Gradnja drugog bloka trebalo je da počne još prošle godine, ali je odložena nakon što je češka eksportna banka (CEB) odustala od finansiranja ovog projekta. To je natjeralo kompaniju Škoda Praha da traži alternativni izvor finasiranja, a kako sada stvari stoje to će najvjerovatnije biti kineska banka “Bank of China” i osiguravajuću kuću “Sinosure”.

Uvode novu naknadu

Crnogorski Telekom će od 4.maja početi sa naplatom naknade za ponovno uključenje broja koji je isključen zbog neblagovremenog plaćanja računa.

Dan

Bacaju milione na skupu javnu rasvjetu

Umjesto sistema javne rasvjete, koji je jeftiniji milione eura, Opština Herceg Novi ali i Glavni grad Podgorica izabrali su mnogo skuplje ponude, što pokazuje neodgovorno trošenje novca građana, saopštio je za “Dan” Zoran Mišković, predstavnik beogradske firme Elektro enerdži.

Gradiće dvije pruge

Strategijom razvoja željeznice za period do 2027. država je predvidjela gradnju pruge Pljevlja-Berane do granice sa Kosovom i pruge ČapljinaNikšić. Predračunska vrijednost projekta gradnje pruge Pljevlja-Berane kreće se od 523 do 745 miliona, dok za izgradnju pruge Čapljina-Nikšić treba 810 miliona eura, od čega je udio Crne Gore oko 180 miliona eura.

Plaćaju i kiriju i rate za stan

Učesnici projekta Hiljadu plus, koji su kupili stanove kod pojedinih investitora nezadovoljni su jer stambeno-poslovni objekat, konkretno u zgradi u podgoričkom naselju Zagorič, nijesu završeni u predviđenom roku, odnosno do marta.

Pobjeda

Uskoro gradnja hotela sa pet zvjezdica

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je juče građevinsku dozvolu kompaniji Luštica divelopment za izgradnju hotela sa pet zvjezdica u turističkom naselju Luštica Bej.

Nikom ništa ne duguju

Kompanija Mercator CG, članica hrvatskog Agrokora koji je u finansijskim problemima zbog prezaduženosti, posluje stabilno.

Dug za garancije 344,9 miliona

Dug za garancije koje je država dala domaćim i stranim kreditorima na kraju prošle godine bio je 344,9 miliona eura navodi se u informaciji Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *