Pregled štampe za 11. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Imate li drugi plan sa Radom?

Uprava Bjelasice Rade potvrdila je da fabrici nije dodijeljen kredit iz Abu Dabi fonda, iako su ugovor potpisali prije gotovo godinu. Iz Vlade su vlasniku fabrike, Eurofondu, poručili da treba da razmotri kako da obezbijedi pretpostavke za dobijanje tog kredita.

Krive im opštine što ne mogu platiti poreski dug

Predstavnici taksi udruženja naredne sedmice trebalo bi da se sastanu sa predstavnicima ministarstava saobraćaja i finansija i dogovore način izmirenja poreskih dugovanja prema državi.

Sada kamate ne treba ograničavati

Centralna banka (CBCG), iako je više godina preporučivala Vladi da se ograniče kamatne stopa i uputila izvršnoj vlasti predlog zakona kojim se utvrđuje njihova gornja granica, sada smatra da to nije potrebno.

Dnevne novine

Vlada se zadužila još 20 miliona eura

Vlada Crne Gore, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2017. godinu, pozajmiće od Nove ljubljanske banke (NLB) 15 miliona eura, a od Komercijalne banke AD Budva još pet miliona. Kamata je 3,9 odsto, plus euribor. Rok vraćanja kredita je 60 mjeseci”, rekao je novinarima nakon sjednice potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Preuzeli franšize

Erste Card Club (ECC) iz Zagreba zvanično je preuzeo Diners Club International franšize u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Izgradnja auto-puta osnov daljeg razvoja

Tranziciona iskustva Slovačke pokazuju da je izgradnja auto-puta bila osnov za njihov dalji razvoj, zbog čega postoji interes kompanija iz te države da se prezentuju crnogorskom tržištu, saopštio je slovački ambasador Roman Hloben.

Iskustvo u jahting turizmu dragocjeno za CG

Iskustvo u sektoru turizma, posebno luksuznog i jahting, u kojem Monako ima dugogodišnju tradiciju i uspjeh, dragocjeno je za Crnu Goru, ocijenio je predsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković juče na forumu privrednika u Monaku.

Pobjeda

Proizvodnju ce pokrenuti Eurofond ili neko drugi

Eurofond u kratkom roku treba da ponudi odgovor kako da se pokrene proizvođnja u fabrici vode Bjelasica Rada. U suprotnom, imamo alternativna rješenja za pokretanja proizvodnje, što je konačan cilj, bez obzira da li će to uraditi vlasnik, ili neko drugi kazao je juče potpredsjednik Vlade Milutin Simović, odgovarajući na pitanja novinara da li se očekuje gašenje fabrike pošto kompanija nije dobila kredit Abu Dabi fonda.

Niko nije poštovao ugovor

Građevinskim vještačenjem koje je, prema zahtjevu zastupnika Cijevna komerca Slavka Radovića odredila sutkinja Marijana Pavićević trebalo bi da bude utvrđen stepen izvr šenja obaveza Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice prema ugovoru o naknadi za komunalno opremanje zemljišta. Agencijapotražuje 272,8 hiljada eura na račun neisplaćenih 20,5 rata po ovom ugovoru, uz obračun redovne i zatezne kamate. Rađović ne spori da postoji dug, ali smatra da, kako Agencija nij e ispunila svoje ugovorne obaveze, ne postoji obaveza plaćanja.

Izgradnja auto-puta osnov za razvoj

Tranziciona iskustva Slovačke pokazuju da je izgradnja auto-puta bila osnov za dalji razvoj, zbog čega postoji interes kompanija iz te države da se prezentuju crnogorskom tržištu, saopštio je slovački ambasador Roman Hloben na sastanku sa crnogorskim ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem. Nurković je saopštio da je zadovoljan trenutnom dinamikom izgradnje prioritetne dionice auto-puta, od Smokovca do Mateševa. On je kazao da se radovi na terenu obavljaju punim kapacitetom, dok je odobravanje projektne dokumentacije i građevinskih dozvola u završnoj fazi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *