Pregled štampe za 7. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Neće da plaćaju decenijski dug

Za crnogorske auto taksi preduzetnike nije primjenljiv Zakon o reprogramu poreskih potraživanja, koji predviđa reprogram duga za posljednjih deset godina, sa ranijim potražovanjima Fonda PIO, zaključeno je na sastanku NVU Savez auto taksi prevoznilca Bara (SATB) i predstavnika auto taksi preduzetnika iz Podgorice, Ulcinja, Budve, Kotora i Herceg Novog.

Nije kriza, na birou više zbog naknada

Za rast nezaposlenosti od 10 hiljada za godinu, kako smatraju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, krivo je usvajanje više zakona iz oblasti socijalne zaštite i zapošljavanja. Kalco navode to su zakoni koji su omogućili majkama sa troje i više djece da im se kao pravo na naknadu računa staž na birou rada, osobama sa inveliditetom da stalno primaju naknadu za nezaposlenost bez obzira da dužinu staža, kao i da djeca nezaposlenih roditelja primaju dječji dodatak.

I američki GE gradi drugi blok

Skoda Praha izabrala je američku kompaniju General Electric (GE) za partnera na projektu izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Dnevne novine

Na ekonomskoj mapi Crne Gore, Nikšić je u samom vrhu

Privredni ambijent u Nikšiću je značajno unaprijeđen, što je taj grad pozicioniralo visoko na privrednoj mapi crne Gore, ocijenio je ministar poljoprivrede Milutin Simović tokom jučerašnje radne posjete gradu pod Trebjesom.

Mađari bi da investiraju u željeznički sistem CG

Investitori iz Mađarske zainteresovani su za ulaganja u Crnu Goru, pogotovo u željeznički sistem, rekao je mađarski ambasador Kristian Poša na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem.

Dodatna ulaganja doprinijeće boljim turističkim rezultatima

Dodatno ulaganje u razvoj turističke infrastrukture nephodno je za bolje turističe rezultate, a fokus će biti dalja diverzifikacija turističkog proizvoda i ponude Crne Gore, ocijenjeno je na radnom doručku resornog ministra Pavla Radulovića sa ambasadorima Evropske unije (EU) u Podgorici.

Dan

U sumnivi projekat ulažu 188 miliona

Okrugli sto u okviru javne rasprave o master planu gasifikacije Crne Gore, sa izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, održan je juče na Cetinju. Prema riječima Borisa Rebića iz Ministarstva ekonomije, master plan gasifikacije Crne Gore odobren je u sklopu desetog poziva Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a osnovni cilj javne rasprave je da predstavi presjek stanja kada je u pitanju tržište gasa u Crnoj Gori, kao i da utvrdi postojeće i potencijalne prepreke koje mogu da dovedu do povećanja za snabdijevanjem gasa sa državnog nivoa.

Nastavljaju saradnju sa Azerbejdžanom

Crna Gora i Azerbejdžan treba da koriste mogućnosti i potencijale za dalji razvoj saradnje, za šta postoji obostrani interes, saopšteno je nakon sastanka ministra finansija Darka Radunovića i azerbejdžanskog ambasadora Eldara Hasanova.

Ekonomija u EU rasla

Ekonomske aktivnosti u Evropskoj uniji u četvrtom kvartalu prošle godine nastavile su da rastu gotovo nepromijenjenim tempom na tromjesečnom i godišnjem nivou, pokazale su prve procjene Eurostata. U poslednjem kvartalu je 19-člana ekonomija porasla 0,5 odsto, nakon 0,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju. U poređenju sa četvrtim kvartalom 2015. godine BDP eurozone porastao je 1,8 odsto, kao i u prethodnom tromjesečju.

Pobjeda

Dvije tužbe zbog 1,4 miliona za komunalije

Sudija Privrednog suda Blažo Jovanić juče je spojio u jedan postupak parnice po međusobnim tužbama Agencije za izgradnju Podgorice i preduzeća ,,Hotel Crna Gora. Agencija j e tužila kompaniju zbog duga za komunalije od 1,4 miliona. Zbog tog duga hotel ,,Hilton još nema upotrebnu dozvolu, pa su odgovorili kontratužbom, ističući da, kao hotel sa pet zvjezdica, ne treba da plaćaju komunalije.

KHOV: Blok trgovina na javnoj raspravi

Komisija za hartije od vrijednosti usvojila je Nacrt izmjena pravila o načinu trgovanja blokom akcija, koja će u narednih 15 dana biti na javnoj raspravi.

Traže ništavost osnivanja NDKP-a

Zastupnici Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata su i u ponovljenom postupku ostali pri dijelu tužbe da se kupoprodajni ugovor proglasi ništavim. U odnosu na prethodni postupak, kada su tražili ništavost odluke Vlade o osnivanju Novog duvanskog, sada traže ništavost samog osnivanja.

Pokušavaju da nađu 1.8 miliona za ratu

Novi predsjednik Odbora direktora Montenegro erlajnza je bivši direktor Direktorata za budžet Ministarstva finansija Nikola Vukićević, odlučeno je na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici Odbora direktora nacionalne avio-kompanije, saznaje Pobjeda.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *