Evropske kompanije stići će američke tokom 2017.

Dodajte komentar

Globalni ulagači sve su optimističniji u predviđanjima za započetu godinu kako pristižu pozitivne brojke za poslovne rezultate najvećih svjetskih kompanija, za četvrti kvartal prošle godine.

Naime, ova će sedmica biti najužurbanija u sezoni objave redovnih izvještaja, s više od 350 kompanija od njih 1200 najvećih koje će izaći sa svojim ostvarenjima u posljednjem tromjesečju 2016. godine. Dosadašnji podaci pokazuju da su kompanije u SAD-u ostvarile rast, a čini se da ista, lijepa sudbina, čeka i one evropske, poručuje Peter Garnry, rukovodilac za strategiju trgovanja dionicama u Saxo banci.

Već smo mogli naslutiti da će posljednje tromjesečje obilježiti rast, nakon nepovoljnih tržišnih kretanja u posljednje dvije godine zbog jačeg dolara i nižih cijena na robnim tržištima. Iako su se dobit i prihodi kompanija u SAD-u tokom 2016. godine oporavili, neka predviđanja govore da se idućih godinu dana očekuje dalji rast pa bi tako zarada po dionici mogla porasti za 20,4 posto, a prihod po dionici 8,1 posto“, kaže P. Garnry i napominje da su ta predviđanja pomalo nerealna, osim ako cijene na robnim tržištima ne nastave rasti, pa je ipak veća vjerovatnoća da će doći od četiri do šest posto rasta prihoda u 2017. godini.

Nadalje, takav trend koji vlada među kompanijama u SAD-u, vrijedi i za Evropu, iako je rast manji, pa tako 12-mjesečni rast prihoda u Evropi i dalje iznosi negativnih dva posto u odnosu na godinu prije, ali takvo će se okruženje vrlo brzo poboljšati, smatra Garnry i za primjer Bank of Italy i njen mjerač BDP-a koji u stvarnom vremenu prati stanje u evrozoni i koji je u januaru iznosio 2,75 posto na godišnjem nivou, odnosno bio je viši za 1,1 posto u odnosu na maj 2016. godine.

Sve u svemu, ekonomski će se rast nastaviti i evropske kompanije bi u 2017. mogle zabilježiti pozitivan rast prihoda, a takođe i rast EBITDA pa bi tako 2017. mogla biti prva godina potpunog pozitivnog EBITDA rasta još od 2011., zaključuje rukovodilac za strategiju trgovanja dionicama u danskoj investicionoj banci.

Tri najvažnije kompanije čiji se rezultati očekuju ove nedjelje su Rio Tinto, NVIDIA i BNP Paribas.

Rio Tinto će u srijedu objaviti svoje poslovne rezultate za drugu polovinu godine, a s obzirom da ključni pokazatelji ukazuju na daljnji oporavak globalne rudarske industrije i kineski rast, analitičari očekuju da će zarada po dionici iznositi 1,79 dolara što bi bio stopostotni rast u odnosu na godinu prije i prihod od 18,7 milijardi dolara, što bi ujedno bio porast za 11 posto u odnosu na godinu prije. Naime, 42 posto prihoda kompanije Rio Tinto dolazi iz željezne rude, a 28 posto od aluminija, dok preostalih 13 posto dolazi iz bakra, deset posto iz dijamanata i minerala, a sedam posto iz energije, što ga čini najraznolikijom globalnom rudarskom kompanijom, a samim tim i važnim pokazateljem za globalna ekonomska predviđanja.

Nadalje, NVIDIA će svoje poslovne rezultate objaviti u četvrtak, a radi se o kompaniji koja je iznimno zanimljiva jer prati trendove samovozećih automobila, umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, informacionog centra i igara, očekuje se da će njena zarada po dionici iznositi 0,94 dolara što bi bio 80-postotni rast u odnosu na godinu prije, i prihod od 2,1 milijardi dolara, odnosno 50-postotni rast u odnosu na godinu prije.

BNP Paribas će svoje poslovne rezultate za četvrti kvartal objaviti u utorak, a analitičari očekuju da će zarada po dionici iznositi 1,38 eura, što bi bio devet-postotni rast u odnosu na godinu prije, i prihod od 7,7 milijardi eura, odnosno jednopostotni rast u odnosu na godinu prije. S obzirom na rezultate drugih kompaniji iz evropske finansijske industrije, očekujemo dobre rezultate zahvaljujući nižim naknadama na kredite, snažnijoj potražnji za kreditima te povećanim aktivnostima klijenata u sektorima za tržište kapitala.

Sve u svemu, finansijski sektor je imao dobre poslovne rezultate u posljednjem kvartalu 2016. i nadmašio je očekivanja, a s obzirom na snažne pokretače, očekujemo da će u tom smjeru nastaviti i u 2017. godini.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *