Montenegro Airlines danas mora da obezbijedi 1,8 miliona za ratu

Dodajte komentar

Novi predsjednik Odbora direktora Montenegro erlajnza je bivši direktor Direktorata za budžet Ministarstva finansija Nikola Vukićević, odlučeno je na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici Odbora direktora nacionalne avio-kompanije, saznaje Pobjeda.

Nova uprava se već na prvoj sjednici bavila dugom i urgentno razmatrala kako da obezbijedi 1,8 miliona dolara za ratu za avion ,,embarer”. Prema saznanjima Pobjede, MA mora danas platiti ratu brazilskoj banci BNDES, ili bi mogla ostati bez aviona. Taj avion uzet je na finansijski lizing i godišnje treba da se otplate dvije rate po 1,8 miliona eura u januaru i u junu.

Na vanrednoj Skupštini akcionara MA, održanoj prošle sedmice, razriješen je postojeći i izabran novi bord koji čine Vukićević, šefica helikopterske jedinice MUP-a Milica Abramović, kapetan Vladinog avio-servisa Dragan Popović, mašinski inženjer Dženan Demić i stručnjak za bezbjednost Miroslav Bjelica. Dosadašnjoj predsjednici kompanije Daliborki Pejović je potvrđen mandat u parlamentu, a prošle sedmice razriješeni su i ostali članovi starog borda Nusret Ećo, Danilo Popović, Miodrag Koljević i Ivo Đoković.

Ministarstvo saobraćaja je, po zahtjevu premijera Duška Markovića, hitno pripremilo i dostavilo informaciju o stanju u Montenegro erlajnzu. Povod za temeljitu rekonstrukciju kompanije bio je nezvanični štrajk kopilota zbog selektivne isplate zarada i duga prema Embraeru i Fokeru, zbog čega su ostavke podnijeli odgovorni rukovodilac Darko Abramović i direktor tehničkog održavanja Aleksandar Drakić. Agencija za civilno vazduhoplovstvo je zbog toga pod posebne mjere nadzora stavila Montenegro erlajnz.

MA je na čelu ,,crne liste Poreske uprave kao najveći dužnik za poreze i doprinose na zarade sa 13,3 miliona eura neplaćenih obaveza. Vlada posjeduje 99,9 odsto akcija nacionalnog avio-prevoznika.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *