Pregled štampe za 27. januar : Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Odmrznuti socijalni dijalog

Predstavnici Saveza sindikata (SSCG) traže da socijalni dijalog u Crnoj Gori bude ‘odmrznut’, s obzirom na zastoj u kolektivnom pregovaranju i tripartitizmu, saopštili su iz te radničke asocijacije.

Povlašćeni dobili 2,3 miliona eura

Povlašćenim proizvođačima električne energije u prošloj godini isplaćeno je 2.299.531 euro na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). Iz COTEE su Vijestima kazali da su povlašćeni proizvođači, odnosno male hidroelektrane (mHE), prošle godine ukupno proizveli 43.685.561 ldlovat-sati (kWh) struje.

Za dvije plovidbe daju 6,4 miliona

Vlada je ove godine planirala da plati rate za državna preduzeća koja imaju problema sa vraćanjem kredite za koje su date garancije, a da li je to urađeno iz resornog Ministarstva pomorstva i saobraćaja neće da odgovore.

Dnevne novine

Ekonomska saradnja sa Slovenijom ima potencijal

Ekonomska bilateralna saradnja između Crne Gore i Slovenije ima odlične osnove, kao i značajan potencijal za razvoj, posebno u oblastima poljoprivrede, prehrane, infrastrukture, energetike i turizma, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG) Ivan Saveljić.

Reprogram od 15. februara

Poreska uprava (PU) objavila je instrukcije za postupanje prilikom apliciranja za reprogram poreskog potraživanja, po javnom pozivu koji će Ministarstvo finansija objaviti 15. februara. Oni su pozvali poreske obveznike da do objavljivanja javnog poziva podnesu poreske prijave za potraživanja koja eventualno do sada nijesu bila prijavljena.

Česi do kraja februara da daju rješenje za finansiranje

Kompanija Škoda Praha dužna je, shodno potpisanim ugovorima, da do kraja ferbuara dostavi rješenje za realizaciju i finansiranje gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Dan

Autoput kasni, biće 100 miliona skuplji

Ni skoro dvije godine nakon što je počela gradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, ni metar, od 41 kilometra, nije asfaltiran. Imajući u vidu dinamiku radova, to jest da od maja 2015. godine traju pripremni radovi, u opoziciji smatraju da “projekat vijeka neće biti završen u predviđenom roku. Upravo zbog toga, kako su naveli, vlast nije dozvolila formiranje odbora za praćenje realizacije projekta autoputa jer će završetak radova kasniti a zbog kredita u dolarima gradnja će biti skuplja.

Tužba zbog Hiltona

Preduzeće “Normal kompani, koje je u vlasništvu podgoričkog investitora Žarka Burića, tužilo je pred Privrednim sudom Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice jer im Ministarstvo turizma zbog njihove odluke ne da upotrebnu dozvolu za hotel Hilton Crna Gora.

Kredit čekaju do kraja februara

Kraj februara je konačan rok do kojeg Škoda Praha treba da dostavi rješenje za realizaciju i finansiranje projekta drugog bloka Termoelektrane u skladu sa ugovorom o izradi glavnog projekta i ugovorom o izvođenju radova, koji su potpisani sa Česima krajem septembra. To je zaključeno na jučerašnjem sastanku akcionara Elektroprivrede Vlade i A2A, sa upravljačkim komitetom za nastavak aktivnosti na drugom bloku.

Pobjeda

Nagrada za izuzetnost Porto Montenegru

TIVAT Po prvi put britanska “Yacht Harbour asocijacija (TYHA) dodijelila je priznanje “Marina koja se izdvaja po izuzetnosti” (“Marina of Distinction”), a laureat je marina Porto Montenegro.

Beskamatni krediti i povlastice za projekte na sjeveru države

Investiciono razvojni fond danas je raspisao konkurs za 33 kreditne linije kroz koje će u razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća plasirati najmanje 120 miliona eura. Kamatne stope se kreću do nula do 4,5 odsto, grejs periodje do četiri godine a rok otplate do 12 godina, sa iznosom do 5 miliona eura zavisno od vrste kreditnog aranžmana kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora direktora ovog fonda dr Zoran Vukčević.

Dogovori oko povećanja minimalne zarade

Sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će se razgovarati i o prijedlogu za povećanje minimalne zarade, koja u Crnoj Gori trenutno iznosi 193 eura, biće održana u ponedjeljak.Na dnevnom redu sjednice je i rasprava o obračunu minulog radnog staža u kontekstu mjera budžetske uštede. Socijalni savjet će razgovarati i o inicijativi o pripremi za preispitivanje metodologije obračuna zarada i ukupnog opterećenja na zarade a biće riječi i o pripremi novog Zakona o radu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *